10.1 C
De Bilt

Onthulling straatnaambordje Dr. W. Portheinestraat in Velp

Velp Donderdag 28 juli om 15.00 uur onthult Frederique Portheine, kleindochter van Dr. W. Portheine samen met wethouder Gea Hofstede het straatnaambordje op de hoek van de Kerkallee en het wijkje op het voormalig Record-terrein in Velp.

In 2018 heeft het Comité Monument voor moedige mensen in WO2 aan de gemeenteraad voorgesteld om deze straat te vernoemen naar de laatste gemeente-arts in Velp, Dr. W. Portheine. Het voorstel werd overgenomen en op 16 april 2019 besloot de gemeenteraad aan de nieuw aan te leggen straat de naam Dr. W. Portheinestraat toe te kennen.

Wie was Dr. W. Portheine

Dr. W. Portheine was de opvolger van de vroeg overleden Dr. Van der Feltz, naar wie ook een straat is vernoemd. De gemeente betaalde de artsen vroeger jaarlijks een basisbedrag per patiënt. De patiënten – vooral in Velp-Zuid – werden vervolgens gratis behandeld. Dr. W. Portheine vervulde die taak van 1926 tot 1966. In 1926 nam hij de praktijk over van Dr. Van der Feltz als gemeente-arts (baron Van der Feltz overleed in 1926). In 1951 werd Dr. W. Portheine geëerd met de Zilveren Gemeentepenning vanwege zijn 25-jarig jubileum als gemeente-arts en in 1966 ontving hij de Gouden Gemeentepenning vanwege zijn 40-jarig jubileum en ook vanwege zijn afscheid als arts in Velp. Dr. W. Portheine is geboren in 1898 en overleden in 1979.   

Zijn, inmiddels overleden, zoon Rob Portheine nam in 1966 de praktijk over.

Erepenningen – voorkant. Foto: gemeente Rheden

Moedige artsen

Naast zijn werk als arts heeft Dr. W. Portheine in de Tweede Wereldoorlog, net als de andere Velpse artsen, veel onderduikers (ook Joodse) geholpen en zelfs in huis genomen. Samen met Dr. Van der Willigen en zuster Van Zwol van Ziekenhuis Velp, vormden zij een netwerk van verzet.

Erepenningen achterkant Portheine. Foto: gemeente Rheden

Vandaar de betrokkenheid van het Comité Monument voor moedige mensen in WO2 en hun verzoek om deze straat te vernoemen naar een van die moedige artsen.

Straatnaambordje

Naast de familieleden van Dr. W. Portheine zijn ook de omwonenden van harte uitgenodigd bij de onthulling van het straatnaambordje aanwezig te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio