13.6 C
De Bilt

Oplichters actief in de polder

Burgemeester Mark Slinkman waarschuwt inwoners dat er oplichters actief zijn in de gemeente Berg en Dal. De afgelopen week sloegen zij al toe in Ooij, Erlecom en Leuth. De burgemeester wil voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden en roept op verzoek van de politie op tot waakzaamheid.

Om wat voor oplichting en oplichters gaat het?

Onlangs werden binnen 24 uur twee bewoners opgelicht dan wel is gepoogd hen op te lichten. Dit gebeurde door ze telefonisch te benaderen als ‘bankmedewerker’. De ‘bankmedewerker’ gaat in gesprek met de bewoner, soms wel een half uur lang. In dat gesprek probeert de oplichter de bewoner te overtuigen zijn/haar bankpas aan een koerier af te geven. Als de bewoner daarmee instemt, wordt een wachtwoordcode afgesproken.

Korte tijd later verschijnt de ‘koerier’ aan de deur, die dan de afgesproken code noemt en de pas komt ophalen. Soms komt de ‘koerier’ ook nog binnen in de woning om waardevolle spullen te stelen. Daarna verdwijnt deze met de pas om korte tijd later bij een pinautomaat de bankrekening te plunderen.

Hoe kunt u dit voorkomen?

Mark Slinkman constateert dat de oplichters goed nagedacht hebben over een geloofwaardig verhaal. Daarom waarschuwt hij mensen nadrukkelijk er niet in te trappen. Bankmedewerkers vragen nooit om de pincode van een bankrekening en komen ook nooit een bankpas ophalen. Mensen kunnen het beste de telefoonverbinding verbreken.

Oudere, kwetsbare mensen vaak slachtoffer

Burgemeester Slinkman: “Oudere en kwetsbare mensen zijn de beoogde slachtoffers van deze gewiekste criminelen. Ik roep ook hun (klein)kinderen en buren op om waakzaam te zijn en hier met onze ouderen over te spreken. Samen kunnen we deze oplichters het werken onmogelijk maken in Berg en Dal.”

Voor vragen kunnen bewoners van de gemeente contact leggen met de wijkagenten van de gemeente Berg en Dal via 0900-8844..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio