27.9 C
De Bilt

Nieuwe opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen in Doornenburg

Door de oorlog hebben veel Oekraïners hulp en opvang nodig. Nog steeds komen er vluchtelingen naar ons land toe. Zij zoeken een plek waar ze langere tijd kunnen blijven. In Lingewaard bieden we hen een tijdelijk thuis.

Opvang door heel Lingewaard

Het Rijk vraagt ons als gemeente Lingewaard om 234 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Op een plek waar ze langere tijd kunnen wonen. We willen de vluchtelingen zoveel mogelijk spreiden in de hele gemeente. We vangen nu Oekraïense vluchtelingen op in Huissen, Bemmel en Gendt. Er wonen in de hele gemeente nu 170 Oekraïense vluchtelingen in gemeentelijke opvanglocaties.

Extra plek nodig

In april openden we de nieuwe locatie voor vluchtelingen in Gendt aan de Kruisstraat. Hier wonen nu 80 vluchtelingen in een tijdelijke noodlocatie. We zijn bezig om het bijbehorende pand te verbouwen. Daar kunnen straks 60 vluchtelingen wonen. Daarnaast stopt het huurcontract van de pastorie Huissen Zand. Ook hier wonen nu 17 vluchtelingen. Dat betekent dat we voor bijna 40 vluchtelingen een andere plek moeten zoeken.

Opvang in Doornenburg

Aan de Duisterestraat 30 boden we al eerder woonruimte aan verschillende jongeren. Het gebouw heeft veel ruimte. Na verbouwing kan het plaats bieden aan 40 vluchtelingen uit Oekraïne.

Aanvragen vergunning

Het gebruik van het pand voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen past niet binnen de regels van het bestemmingsplan. Om dit gebruik mogelijk te maken, moeten wij een omgevingsvergunning bouw aanvragen. Normaal mag een gebouw pas in gebruik worden genomen nadat vergunning is gegeven. Maar uit eerdere uitspraken van de rechter weten we dat we bij vluchtelingen uit een oorlog de vergunning ook achteraf mag worden verleend. Hier kiezen wij nu ook voor in Doornenburg. We vragen de omgevingsvergunning aan voor 5 jaar.

Aanspreekpunt omwonenden

We informeren de omwonenden tijdens een inloopavond op dinsdagavond 30 mei. De gemeente zorgt onder andere samen met Stichting Welzijn Lingewaard en Vluchtelingenwerk voor de begeleiding van de vluchtelingen. Zo zorgen we ervoor dat de vluchtelingen zich zo snel mogelijk thuis voelen. Door het regelen van onderwijs, bieden van taallessen of het begeleiden naar werk. Een locatiemanager houdt contact met de vluchtelingen. Hij of zij wordt ook de contactpersoon voor omwonenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio