Ouders voor rechter na gruwelijke mishandeling Lisa (3)

Arnhem – Vandaag staan de ouders van de inmiddels 5 jarige Lisa voor de rechter.
Justitie vermoedt dat de 45-jarige moeder en 36-jarige stiefvader de jonge peuter in het najaar van 2015 op gruwelijke wijze hebben mishandeld. Zo zou het meisje naakt in de kou zijn gezet, kreeg ze peper in haar ogen gewreven en werd een prop papier in haar mond gestopt.

Maar wat klopt er van die beschuldigingen? Hebben beide ouders schuld, of slechts een van hen? En hoe kan het dat Jeugdzorg niet op tijd kon ingrijpen? Het zijn vragen die vandaag aan bod komen tijdens de behandeling van de zaak in de rechtbank van Arnhem.

Begin januari kwam de kwestie ook al eens voor, maar werd toen aangehouden. De zichtbaar aangedane en verwarde moeder had geen advocaat in de arm genomen, waarna de rechtbank het verstandiger achtte de zaak op een later moment inhoudelijk te bespreken. Dat moet vandaag gebeuren, dit keer wel met een advocaat erbij. De rechter benadrukt dit zeker geen zaak is van ‘dertien in een dozijn’. ,,We hebben hier de hele ochtend voor uitgetrokken.”

Ouders gedagvaard

De moeder is vanmorgen beduidend rustiger en minder emotioneel dan de vorige keer. Van de stiefvader, die ook gedagvaard is, ontbreekt al tijden ieder spoor. De man – waarvan eerder werd uitgegaan dat hij de biologische vader van het meisje is- is ook dit keer niet in de rechtbank verschenen, maar zijn zaak wordt wel behandeld.

Steeds extremer
De man en vrouw hebben geen relatie meer, nadat de moeder aangifte tegen hem deed wegens mishandeling. De moeder: ,,Voor hij in beeld kwam, ging het goed met Lisa. Ze at goed, sliep goed. Zoals elk kind hoort te zijn.” Maar de man ging zich steeds meer met de opvoeding van Lisa bemoeien. ,,Ze trok sindsdien steeds meer naar mij.”

Volgens ooggetuigen werd Lisa voortdurend door haar moeder afgesnauwd. ,,Lisa schrok van alles. Ze was zo bang als een wezel”, aldus één van de verklaringen. Lisa’s moeder zegt de uitspraken niet te kunnen plaatsen.

Ze erkent dat er bizarre mishandelingen plaatsvonden, maar niet door haar. ,,De medeverdachte deed alles.” De stiefvader vond dat Lisa strenger moest worden opgevoed, begon met het uitdelen van forse straffen die steeds extremer werden, aldus de rechter.

De rechter vraagt zich af waarom de moeder pas zo laat aan de bel trok over de mishandelingen. ,,Hij bedreigde mij en mijn andere kinderen.”

Ducttape
Het moet een ronduit bizar tafereel zijn geweest. Een bewoner uit Het Broek, een volkswijk iets buiten het centrum van Arnhem, ziet op een koude najaarsdag in 2015 een jong meisje in de tuin van de achterburen staan. Zo goed als naakt, met alleen nog een onderbroek aan. Als de bewoner dan ook nog eens ziet hoe het meisje water over zich heen krijgt gegooid, schakelt hij de wijkagent in. Het tafereel blijkt slechts het topje van de ijsberg te zijn.

De ene beschuldiging is nog merkwaardiger en absurder dan de ander, zo bleek eerder uit de tenlastelegging die de officier van justitie gisteren in de rechtszaal voorlas. Zo zou in de ogen van de jonge peuter peper zijn gewreven, wat zorgt voor een sterke irritatie van de pupillen. Ook werden haar handen en voeten met ducttape vastgebonden en kreeg ze een doek in haar mond gepropt. Ten slotte, zo luidt de aanklacht, kreeg Lisa meerdere malen klappen in haar gezicht en op haar billen.
Ook werden haar armen en benen aan de stoel vastgebonden met ducttape, omdat de stiefvader vond dat ze te langzaam at. Of kreeg ze ducttape over haar mond omdat ze kokhalsde van een boterham met pindakaas.

In haar verdediging geeft de moeder aan dat zij en de kinderen bedreigt werden door de stiefvader, waardoor zij niet naar de politie durfde.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Steeds meer Arnhemmers vinden werk

Arnhem - Het aantal mensen in de bijstand in Arnhem is verder gedaald. Dit aantal daalde in absolute cijfers al sinds 2018, maar het...

Nieuwe subsidie voor sloop en vervanging brom- en snorfietsen van voor 2011

Per 1 oktober 2021 is het weer mogelijk subsidie aan te vragen om een oude brom- of snorfiets van voor 2011 te slopen. Deze...

Eerste fase nieuwbouwproject Appelhoek in Alphen gereed

Alphen - In 2013 startte gemeente West Maas en Waal met nieuwbouwproject Appelhoek fase 1A in Alphen. Ondertussen zijn alle woningen verkocht en wordt...

Arnhemse verhuurders krijgen gratis verhuur-app aangeboden

Arnhem - De gemeente Arnhem biedt verhuurders van kamers en woningen twee jaar lang gratis een app, waarmee zij het beheren van woningen makkelijker...

Sporten en bewegen: geld beschikbaar voor initiatieven in Berg en Dal

Berg en Dal - Zoveel mogelijk mensen met plezier laten sporten en bewegen. Dat is wat de gemeente Berg en Dal wil. En dat...

Expositie Antoinette Broekman

Beneden-Leeuwen - Vanaf 1 oktober 2021 exposeert Antoinette Broekman haar kunstwerken in het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen. Antoinette Broekman In 1997 is Antoinette begonnen met schilderen, maar...

Wandelnetwerk in gemeente Druten mooie aanvulling op wandelroutes

Druten - Wandelaars kunnen vanaf nu gebruik maken van een lokaal wandelnetwerk in de gemeente Druten. Het netwerk biedt een combinatie van lokale wandelrondjes...

Arnhemse daklozen verhuizen naar eigen kamer

Arnhem - 40 daklozen die in Arnhem werden opgevangen op een cruiseschip, verhuizen per 1 oktober naar andere locaties in de stad waar zij,...