Ouders voor rechter na gruwelijke mishandeling Lisa (3)

Arnhem – Vandaag staan de ouders van de inmiddels 5 jarige Lisa voor de rechter.
Justitie vermoedt dat de 45-jarige moeder en 36-jarige stiefvader de jonge peuter in het najaar van 2015 op gruwelijke wijze hebben mishandeld. Zo zou het meisje naakt in de kou zijn gezet, kreeg ze peper in haar ogen gewreven en werd een prop papier in haar mond gestopt.

Maar wat klopt er van die beschuldigingen? Hebben beide ouders schuld, of slechts een van hen? En hoe kan het dat Jeugdzorg niet op tijd kon ingrijpen? Het zijn vragen die vandaag aan bod komen tijdens de behandeling van de zaak in de rechtbank van Arnhem.

Begin januari kwam de kwestie ook al eens voor, maar werd toen aangehouden. De zichtbaar aangedane en verwarde moeder had geen advocaat in de arm genomen, waarna de rechtbank het verstandiger achtte de zaak op een later moment inhoudelijk te bespreken. Dat moet vandaag gebeuren, dit keer wel met een advocaat erbij. De rechter benadrukt dit zeker geen zaak is van ‘dertien in een dozijn’. ,,We hebben hier de hele ochtend voor uitgetrokken.”

Ouders gedagvaard

De moeder is vanmorgen beduidend rustiger en minder emotioneel dan de vorige keer. Van de stiefvader, die ook gedagvaard is, ontbreekt al tijden ieder spoor. De man – waarvan eerder werd uitgegaan dat hij de biologische vader van het meisje is- is ook dit keer niet in de rechtbank verschenen, maar zijn zaak wordt wel behandeld.

Steeds extremer
De man en vrouw hebben geen relatie meer, nadat de moeder aangifte tegen hem deed wegens mishandeling. De moeder: ,,Voor hij in beeld kwam, ging het goed met Lisa. Ze at goed, sliep goed. Zoals elk kind hoort te zijn.” Maar de man ging zich steeds meer met de opvoeding van Lisa bemoeien. ,,Ze trok sindsdien steeds meer naar mij.”

Volgens ooggetuigen werd Lisa voortdurend door haar moeder afgesnauwd. ,,Lisa schrok van alles. Ze was zo bang als een wezel”, aldus één van de verklaringen. Lisa’s moeder zegt de uitspraken niet te kunnen plaatsen.

Ze erkent dat er bizarre mishandelingen plaatsvonden, maar niet door haar. ,,De medeverdachte deed alles.” De stiefvader vond dat Lisa strenger moest worden opgevoed, begon met het uitdelen van forse straffen die steeds extremer werden, aldus de rechter.

De rechter vraagt zich af waarom de moeder pas zo laat aan de bel trok over de mishandelingen. ,,Hij bedreigde mij en mijn andere kinderen.”

Ducttape
Het moet een ronduit bizar tafereel zijn geweest. Een bewoner uit Het Broek, een volkswijk iets buiten het centrum van Arnhem, ziet op een koude najaarsdag in 2015 een jong meisje in de tuin van de achterburen staan. Zo goed als naakt, met alleen nog een onderbroek aan. Als de bewoner dan ook nog eens ziet hoe het meisje water over zich heen krijgt gegooid, schakelt hij de wijkagent in. Het tafereel blijkt slechts het topje van de ijsberg te zijn.

De ene beschuldiging is nog merkwaardiger en absurder dan de ander, zo bleek eerder uit de tenlastelegging die de officier van justitie gisteren in de rechtszaal voorlas. Zo zou in de ogen van de jonge peuter peper zijn gewreven, wat zorgt voor een sterke irritatie van de pupillen. Ook werden haar handen en voeten met ducttape vastgebonden en kreeg ze een doek in haar mond gepropt. Ten slotte, zo luidt de aanklacht, kreeg Lisa meerdere malen klappen in haar gezicht en op haar billen.
Ook werden haar armen en benen aan de stoel vastgebonden met ducttape, omdat de stiefvader vond dat ze te langzaam at. Of kreeg ze ducttape over haar mond omdat ze kokhalsde van een boterham met pindakaas.

In haar verdediging geeft de moeder aan dat zij en de kinderen bedreigt werden door de stiefvader, waardoor zij niet naar de politie durfde.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Poëzie langs bankjesroute Berg en Dal door wedstrijd

De afgelopen tijd zijn er 16 bankjes geplaatst in het dorp Berg en Dal. Samen vormen ze de bankjesroute. Werkgroep Poëziepad Berg en Dal...

Groene oever Whemeplas in Arnhem krijgt 60 nieuwe woningen

Arnhem - Aan de groene oever van de Whemeplas in Malburgen komen 60 nieuwe woningen. Het college van B&W heeft het conceptbestemmingsplan dat dat...

Noodbevel in Nijmegen

Nijmegen - Voor vanavond en vannacht, 25 en 26 januari 2021, heeft burgemeester Bruls voor de binnenstad van Nijmegen een noodbevel uitgevaardigd. Mensen die...

Voordracht kwartiermaker griffie en beoogd griffier gemeente Land van Cuijk

Land van Cuijk - Een inspirerende en actieve kwartiermaker griffie/griffier die weet wat nodig is om de nieuwe gemeenteraad van de gemeente Land van...

Inrichten stembureaus ondersteunt door Stichting Ongehinderd

Berg en Dal - Een belangrijk onderdeel bij de inrichting van de stembureaus is dat deze dit jaar toegankelijk én coronaproof moeten zijn. De...

Met gratis spel kunnen gezinnen energie én geld besparen

Duiven en Westervoort - Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in jouw huis? Het gratis spel Junior Energiecoach daagt jou...

17 aanhoudingen in onderzoek wapenhandel

Midden-Nederland - De politie heeft 17 mannen aangehouden in een groot onderzoek naar wapenhandel. De verdachten komen uit Amersfoort, Almere, Lelystad, Oss, Drachten, Tilburg,...

Wegwerkzaamheden Muntweg in Nijmegen vanaf 18 januari

Nijmegen - Een deel van de Muntweg in Nijmegen is van 18 januari 7.00 uur tot 2 april 16.00 uur afgesloten voor al het verkeer...