9.8 C
De Bilt

Overeenkomst tweede ingang station Nijmegen

Nijmegen – Op 12 juli tekenden staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en wethouder Harriët Tiemens van de gemeente Nijmegen een overeenkomst over de realisatie van een tweede ingang aan de westzijde van centraal station Nijmegen. De realisatie van de ingang maakt onderdeel uit van de aanpassingen aan het station die nodig zijn om de frequentie van het treinverkeer omhoog te brengen (Programma Hoogfrequent Spoor). ProRail voert dit programma uit in opdracht van het Rijk en zal ook de nieuwe entree aanleggen.

Entree westzijde

Het was een belangrijke wens voor Nijmegen om een ingang aan de westkant van het station te maken. Daarmee wordt het station beter bereikbaar voor de bewoners van Nijmegen-West en de nieuwbouwgebieden Waalfront en Waalsprong waar straks tienduizenden Nijmegenaren wonen. De westelijke entree wordt gerealiseerd in 2021/22.

PHS verbetering voor Nijmegen

Nijmegen is een belangrijk knooppunt van het spoor. Het maakt onder andere deel uit van het drukke traject Schiphol-Utrecht-Nijmegen (SUN). ProRail werkt in Nijmegen aan het landelijke Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). In 2028 kunnen reizigers elke 10 minuten een trein nemen, die ook sneller rijdt. In het kader van PHS verbetert ProRail de sporen en het station Nijmegen: Het station Nijmegen krijgt hiervoor onder meer een uitbreiding met een derde perron en uitbreiding van het aantal (rol)trappen en liften.

Nog meer investeren

Voor  de gemeente Nijmegen en de Provincie Gelderland, is dit voorgenomen werk aanleiding om gezamenlijk nog meer op het station en de omgeving te investeren. Zo krijgt de nieuwe westelijke ingang onder meer een bewaakte fietsenstalling, een aansluiting op de snelfietsroute Graafseweg-Waalfront en er komt een kiss&ride. De provincie draagt 6 miljoen euro bij aan de entree, de gemeente 5 miljoen.

Gebied herontwikkelen

De komst van een volwaardige westelijke entree biedt ook kansen voor het aangrenzende gebied. Het is de bedoeling dat het voormalige UWV-kantoor wordt gesloopt en dat dit gebied wordt herontwikkeld, passend in de nieuwe stedenbouwkundige structuur. Ook de rest van het stationsgebied zal op termijn worden vernieuwd. Gemeente, provincie, ProRail en NS werken samen aan een plan hiervoor. De aanpassingen op station Nijmegen worden in stappen gerealiseerd tussen 2019 en 2026.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio