5.2 C
De Bilt

Oud papier niet meer door vrijwilligers opgehaald in Duiven: nieuwe aanpak en tarieven afvalinzameling

Er komt een einde aan de papierinzameling door vrijwilligers van diverse Duivense verenigingen. Ook stijgen de kosten voor de inzameling van huishoudelijk afval en afgifte bij het afvalaanbiedstation in Duiven.

Inzameling oud papier door verenigingen stopt

Op dit moment verzorgt PreZero Recycling de papierinzameling in de gemeente Duiven samen met vrijwilligers van Het Gilde St. Remigius Duiven, LIVO, Liemerse Harmonie Duiven, Excelsior Loo en St. Andries Groessen. De verenigingen krijgen hiervoor een vergoeding. Eind dit jaar loopt het contract met PreZero af. De gemeente heeft een Europese aanbesteding gedaan voor de papierinzameling vanaf 2023. Er is geen nieuwe partij gevonden, omdat afvalinzamelaars de inzameling met vrijwilligers niet kunnen voortzetten. Een belangrijke reden hiervoor is de veiligheid van de vrijwilligers en de beschikbaarheid van personeel in de avonden en weekenden.

Niet meer haalbaar

Wethouder Gemma Tiedink: “We hebben helaas samen met de verenigingen moeten constateren dat het huidige scenario niet meer haalbaar is. Ik ben erg dankbaar voor de jarenlange betrokkenheid en inzet van de vrijwilligers. Het wegvallen van de papierinzameling heeft financiële impact op de verenigingen. We gaan daarover binnenkort opnieuw om tafel.” De gemeente zoekt op korte termijn een partij voor de inzameling van oud papier zonder vrijwilligers. Als de inzameldagen veranderen, lezen inwoners dit in de nieuwe afvalkalender.

Stijging afvalstoffenheffing

Ook de overeenkomst met PreZero voor de inzameling van het huishoudelijk afval loopt af per 31 december 2022. Bij de aanbesteding voor 2023-2024 is gebleken dat de kosten van de afvalinzameling zijn gestegen. Dit komt voornamelijk door hoge inflatie en stijgende kosten van brandstof en personeel. Hierdoor gaat ook de afvalstoffenheffing omhoog.

Hoger tarief bij afvalaanbiedstation

De afgelopen jaren is er sprake geweest van een forse stijging van de kosten voor het afvalaanbiedstation in Duiven. Gemma Tiedink: “Het afvalaanbiedstation speelt een grote rol in hergebruik van grondstoffen. We zien gelukkig een stijgend aantal bezoekers. Helaas moeten we toch constateren dat het tarief niet kostendekkend is. Daarom verhogen we in 2023 voor het eerst sinds 2016 het tarief, van € 12,00 naar € 14,00. We kijken uiteraard ook of er kostenbesparingen mogelijk zijn binnen de organisatie.”

Om inwoners in de verschillende stijgende kosten tegemoet te komen, stelt het college in de begroting een algemene, eenmalige compensatie van € 150,00 per huishouden voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio