15.6 C
De Bilt

Pleegouders gezocht in Zevenaar

Zevenaar – In Nederland is een tekort aan pleegouders voor de opvang van kinderen die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Ook in de gemeente Zevenaar is dit merkbaar. Daarom start pleegzorgorganisatie Entrea lindenhout samen met de gemeente Zevenaar vanaf 1 november een campagne om pleegouders te werven.

Pleegouders hard nodig

Tijdens de Week van de pleegzorg, van 1 tot en met 8 november 2017, gaat de campagne in Zevenaar van start. Vijf basisscholen in de gemeente sluiten aan bij de landelijke actie ‘Doneer je schoolhek’, waarbij door middel van een spandoek aan het schoolhek aandacht wordt gevraagd voor de mogelijkheid om pleegouder te worden. Ook organiseert de gemeente samen met Entrea lindenhout de komende periode een aantal informatieavonden voor geïnteresseerden. Voor de langere termijn investeren de partijen in het opzetten van een netwerk van bestaande pleegouders. Dit netwerk helpt mee bij het zoeken naar potentiële pleegouders om het aanbod te vergroten.

Maken van een match

Om een juiste match te maken tussen pleegouder(s) en –kind is er meer aanbod nodig. Want er is een grote groep kinderen tussen de 0 en 18 jaar die om allerlei redenen niet meer thuis kan wonen. Ze hebben voor korte of lange tijd een ander huis nodig. Dit kan volledige opvang zijn, maar soms ook voor een aantal dagen in de week, of voor bijvoorbeeld twee weekenden in de maand. Een pleeggezin kan voor deze kinderen een uitkomst bieden. Hierbij is het belangrijk voor een kind als het in zijn of haar eigen woonplaats kan blijven en naar de vertrouwde school kan blijven gaan.

Tekort aan pleeggezinnen

Wethouder Tienke van der Werf: “helaas is er ook in onze gemeente een tekort aan pleeggezinnen en komt het regelmatig voor dat het lang duurt voor een geschikte oplossing is gevonden. Ook wordt regelmatig uitgeweken naar gezinnen buiten de woonomgeving van het kind, of komen kinderen in sommige gevallen in andere opvangsituaties dan een gezin terecht. Dit is geen wenselijke situatie. Daarom starten we deze campagne en zoeken we naar opvangmogelijkheden voor kinderen uit de gemeente Zevenaar. Dit kunnen pleegouders voor langere tijd zijn, maar ook mensen die openstaan voor flexibele opvang, zoals crisispleegouders bij acute situaties, of deeltijdpleegouders voor enkele dagen per week of maand. Deze mensen zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig.”

Informatieavonden

Entrea Lindenhout en de gemeente Zevenaar organiseren twee informatieavonden. Op maandag 27 november 2017 in Angerlo en dinsdag 9 januari 2018 in Giesbeek. Daarnaast vindt op maandag 13 november een informatieavond in Arnhem plaats. Meer informatie en aanmelden via: www.ikwilpleegouderworden.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio