10 C
De Bilt

De Vooruitgang krijgt met behulp van subsidie van € 485.000 een restauratie.

Boxmeer – Molen De Vooruitgang in Oeffelt krijgt naast een rijke historie nu ook een nieuwe toekomst. Met behulp van een subsidie van de provincie Noord-Brabant ondergaat de molen een restauratie en herbestemming ter waarde van ruim €485.000.

De Vooruitgang door de jaren heen

Begin 1913 diende leerlooier J. Manders uit Cuijk het bouwverzoek in bij de gemeente Oeffelt. De Vooruitgang is hiermee een van de jongste molens van Nederland. In het dorp stond nog een tweede molen, maar deze werd gesloopt nadat deze aanzienlijke oorlogsschade had opgelopen. De Vooruitgang was eveneens beschadigd, maar nog te redden. In 1946 werden fokwieken aangebracht, de eerste in het land.

De molen is slechts zeven jaar met dit systeem uitgerust geweest. Hierna volgde de onttakeling en de inrichting als bloemfabriek. Twee jaar later brandde de molen uit. Eind jaren ’70 werd de resterende molenromp door de gemeente aangekocht, waarna in 1987 een restauratie tot draaivaardige molen volgde. In 1992 werd de molen maalwaardig gemaakt. Ook wordt de molen gebruikt voor lessen over het molenaarsvak.

Aanleiding voor restauratie en herbestemming

De molen was tot oktober 2019 in gebruik op vrijwillige basis, waarbij regelmatig veevoer werd gemalen. Bij een controle in september 2019 zijn ernstige gebreken aangetroffen aan het gevlucht, het metselwerk en de togen. Er ontbreken ook enkele voorzieningen zoals een aansluiting op het waternet. Er is tevens behoefte aan uitbreiding van de capaciteit voor lesavonden. De molen is sindsdien niet meer in gebruik.

De molen ontvangt een subsidie ter waarde van €340.000,- van de provincie Noord-Brabant. Dit bedrag dekt 70% van de kosten van de restauratie. De gemeente vult het resterende bedrag aan.

Nieuwe bestemming: lesmolen met expositie- en vergaderruimte

De begane grond wordt ingericht als les- en expositieruimte, zonder het karakter van de molen aan te tasten. Ook kan deze ruimte gebruikt worden voor overige culturele activiteiten, zoals wisselexposities en lezingen. Wethouder Willy Hendriks-van Haren: “De Vooruitgang heeft een bijzonder verleden dat veel educatieve mogelijkheden biedt. We zijn verheugd dat de molen mede dankzij de subsidie van de provincie Noord-Brabant toekomstbestendig gemaakt kan worden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio