5 C
De Bilt

Resten van 88 Arnhemmers bijgezet in grafkelder Eusebiuskerk

Arnhem Onder toeziend oog van wethouder Bob Roelofs zijn vandaag de resten van 88 Arnhemmers bijgezet in een van de grafkelders van de Eusebiuskerk. De overblijfselen waren eerder gevonden bij archeologische opgravingen in en rond de kerk en de nieuwe Jansbeek en krijgen nu een nieuwe rustplaats.

Dat er bij de Eusebius overblijfselen gevonden worden, is niet vreemd. In en rondom de kerk zijn eeuwenlang mensen begraven. Van het kerkhof rond de kerk is nu niets meer te zien, maar dat was tussen 1452 en 1829 in gebruik. Onbewust lopen mensen langs de kerk over duizenden graven heen, zonder dat het kerkhof nog herkenbaar is.

DNA-onderzoek op resten

Archeologen hebben bij restauratiewerkzaamheden aan de Eusebius de funderingen en grafkelders in beeld gebracht en gedocumenteerd. Het botmateriaal dat uit herkenbare graven kwam is per individu verzameld. Vervolgens is het gewassen en bestudeerd door specialisten die kijken naar wat het materiaal kan vertellen over het geslacht, de leeftijd, ziektes, slijtage, herkomst en eventueel de doodsoorzaak van de overledene. Soms wordt de exacte datering bepaald en het DNA bestudeerd om verwantschappen te kunnen vaststellen.

Eeuwig rusten

Wethouder Bob Roelofs zegt dat vanuit het archeologiedepot van de gemeente bewust is gekozen om de restanten in een grafkelder bij te zetten: ‘Tegenwoordig zijn we gewend aan crematie en grafruimingen. De mensen die bij de Eusebius zijn opgegraven hebben gedacht dat ze daar voor de eeuwigheid zouden rusten. Door de resten van de overledene terug te plaatsen hopen we zoveel mogelijk aan hun wens te voldoen.’

Bij de laatste ontgravingen werd een lege grafkelder aangetroffen onder het voormalige praalgraf van de hertog van Gelre. Wethouder Roelofs: ‘Wat is dan een betere plaats om deze mensen in bij te zetten?’

Zichtbaar voor publiek

De kelder blijft zichtbaar voor publiek. De komende jaren zullen meer bijzettingen plaatsvinden. De Universiteit Leiden onderzoekt momenteel nog een grote hoeveelheid menselijk botmateriaal. Het gaat om ongeveer 1400 individuen afkomstig uit de opgraving voor de nieuwe Jansbeek en de restauratie van de Eusebiuskerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio