12.8 C
De Bilt

Gemeente Rheden gaat minder maaien voor betere biodiversiteit

De gemeente Rheden gaat grasvelden minder vaak maaien. Daardoor krijgen kruiden en wilde bloemen meer kans om tot bloei te komen. Bloemrijk gras draagt bij aan een betere biodiversiteit.

Bloemrijk gras is gras waarin ook kruiden en wilde bloemen groeien, zoals klaver, madelief, boterbloem en paardenbloem. Bloemen en kruiden trekken insecten, bijen en vlinders aan en zijn van essentieel belang voor hun voortbestaan. Door het uitbreiden van het oppervlak aan bloemrijke grasvelden werkt de gemeente aan het herstel van de biodiversiteit, met name in de dorpen.Gezonde natuur zorgt bovendien voor minder plagen, zoals de eikenprocessierups en is van groot belang voor onze voedselvoorziening.

Minder maaien

De gemeente gaat de grasvelden nog maar twee keer per jaar maaien (in juni en november) in plaats van 25 keer. Het maaisel wordt afgevoerd. Hierdoor neemt het aandeel bloemen en kruiden geleidelijk aan toe en ontstaat er bloemrijk gras. In bloemrijk gras bloeien het hele jaar door verschillende bloemen en kruiden.

De afgelopen drie jaar deed de gemeente al ervaring op met bloemrijk gras. Inmiddels wordt 8 hectare openbaar groen beheerd als bloemrijk gras. Dit jaar komt daar nog eens 8 hectare bij en  de komende jaren nog eens 9 hectare. Uiteindelijk wil de gemeente er naartoe dat de helft van alle gazons (51 hectare) bloemrijk gras wordt. Geschikte plekken voor bloemrijk gras zijn de grotere gazons en het gras langs de watergangen. Op speelplaatsen en trapvelden houdt de gemeente het gras kort.

Wethouder Dorus Klomberg: “Minder maaien levert meer bloemen, planten en uiteindelijk bijen, vlinders en andere insecten op. Minder maaien is dus goed voor de biodiversiteit. Dit jaar komt er daarom een aantal extra gazons bij die we op deze manier gaan onderhouden. Het zal even wennen zijn, want we zijn natuurlijk gewend dat het gras altijd kort wordt gehouden. Maar onderzoek laat zien dat het bloemrijk gras heel goed is voor de biodiversiteit en dus voor de natuur.”

Locaties bloemrijk gras

Meer informatie over bloemrijk gras is te vinden op www.rheden.nl/bloemrijkgras. Via deze pagina kunnen inwoners van de gemeente Rheden zien welke gazons vanaf dit jaar 2023 als bloemrijk gras beheerd worden. Ook kunnen zij hier eventueel een reactie achterlaten en meedenken over geschikte locaties voor bloemrijk gras.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio