13.1 C
De Bilt

Samen voor alle tuinen groen

regio Nijmegen/Oss – Gemeente Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden zijn samen met Waterschap Aa en Maas actief om de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte en heftige hoosbuien beheersbaar te maken. Denk daarbij aan gescheiden, ondergrondse afvoer van riool- en regenwater en het bufferen van regenwater in wadi’s en retentievijvers. Maar wat kunnen inwoners zelf doen?

We hebben net een zeer lange periode van droogte achter de rug. En het is bijna wachten tot het aantal hevige hoosbuien weer gaat toenemen en we mogelijk te kampen krijgen met wateroverlast. Door de vele verhardingen komen riolen tijdens heftige hoosbuien vaak onder druk te staan en lopen straten over. Met allerlei nadelige gevolgen van dien. Als gemeente nemen wij onze maatregelen op de korte en de langere termijn voor de bebouwde kom en het buitengebied. Maar natte voeten, langdurige droogte en uitputting van het drinkwater, vraagt om actie van ons allemaal!

Tijd voor actie

Iedereen kan in eigen tuin aan de slag om overtollige tegels te verwijderen en planten en bomen erin te zetten. Met minder tegels en meer groen in de tuin kan het regenwater tijdens een hoosbui makkelijker in de grond zakken. Zo wordt het riool ontlast en wateroverlast voorkomen. Bovendien zorgt een groene omgeving voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen enn vogels in de tuin. Een groene omgeving is prettig voor iedereen! Zaaknummer Pagina 2 van 2 datum 20 augustus 2018

Afkoppeling van regenpijp als eerste stap

Wanneer ieder huishouden één regenpijp van het riool afkoppelt en regenwater in de tuin
opvangt, biedt dat belangrijke voordelen. Dit bespaart kostbaar drinkwater omdat plant en dier kunnen drinken van gezond en gratis hemelwater! Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze inwoners mede een bijdrage leveren aan het opvangen van regenwater. Daarom organiseren wij dit najaar een regentonactie. De plannen hiervoor worden momenteel uitgewerkt en via de gemeentelijke publicaties over Operatie Steenbreek houden we u op de hoogte.

Tegelruilactie komt weer terug

Afgelopen juni kwamen zo’n 900 inwoners uit onze regio enthousiast een tegel inleveren in ruil voor een plant. Daarmee hebben we een begin gemaakt om ook particuliere tuinen te gaan vergroenen. We zijn er natuurlijk nog lang niet maar vanwege dit succes gaan we in 2019 zeker een nieuwe tegelruilactie organiseren en we hopen dan nog veel meer tegels te mogen inzamelen. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige, gezonde maar vooral een groene samenleving!

Voordelen van een groene tuin:

 Kan veel doen voor je gezondheid
 Zorgt voor minder omgevingsgeluid
 Brengt de natuur dichterbij
 Biedt leven aan meer soorten dieren
 Zorgt voor verkoeling en betere luchtkwaliteit
 Vermindert wateroverlast en waterschade
 Vermindert energielasten
 Verhoogt de waarde van de woning
In Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio