2.4 C
De Bilt

Scholen maken afspraken over resultaten peuters en kleuters voor- en vroegschoolse educatie

Op woensdag 21 september ondertekenden de bestuurders van basisscholen (Anne Frank, Delta scholengroep, PCBO en Scholengroep Veluwezoom), kinderopvang (Kinderopvang Puck&Co, KSH niet op de foto) en gemeente Rheden de Resultaatafspraken voor voor- en vroegschoolse educatie (vve). Met vve zetten deze partijen zich al jaren in om peuters en kleuters met speciale programma’s de taal goed te leren (spreken). Het uiteindelijke doel hiervan is dat ieder kind goed kan starten in groep 3. Met de nieuwe resultaatafspraak zeggen alle partijen toe te gaan meten of met vve het doel bereikt wordt.

Voor- en vroegschoolse educatie is onderdeel van het onderwijsachterstandenbeleid. VVE is peuteropvang voor kinderen van 2 – 4 jaar met extra aandacht voor taal en (Nederlands) spreken. Met veel spel, bewegen en zingen leren peuters hoe het op school gaat. Ook de basisscholen ondersteunen deze kinderen zodat zij goed starten in groep 3 met leren lezen en schrijven. De bedoeling is dat deze kinderen een groei doormaken en dan niet vergeleken met de norm maar met zichzelf. De resultaatafspraak is gemaakt dat 90% van de vve- kinderen zijn of haar achterstand in taal heeft ingelopen.

Voor welke kinderen

Via het consultatiebureau krijgen kinderen in de gemeente Rheden een vve-indicatie. Het bureau bekijkt met ouders of er (een risico op) een taalachterstand is. Bij een indicatie kan een peuter dan vier ochtenden naar de vve peuteropvang.

Welke scholen doen mee met de resultaatafspraken

Op de kinderopvang die vve aanbiedt en op een aantal scholen worden de resultaten gemeten. Het gaat om scholen waarvan bekend is dat daar meer kinderen zijn met risico op taalachterstand. Dat zijn ook de scholen die extra middelen krijgen vanuit het rijk om te zorgen voor gelijke kansen. De kinderopvang en school bekijken of het kind een groei doormaakt en zijn/haar achterstand inhaalt vanaf de start in de vve peutergroep tot eind groep 2.

Wethouder Onderwijs Ronald ter Hoeven: “Ik vind het ontzettend belangrijk dat we als gemeente voor kinderen een stevige basis organiseren op onderwijsgebied. Een degelijke onderwijsbasis zorgt ervoor dat kinderen goed kunnen opgroeien en zich goed kunnen ontwikkelen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio