22.9 C
De Bilt

Schuif samen aan!

Beneden-Leeuwen – Een nieuw prject: Schuif samen aan! De gemeente West Maas en Waal ziet dat het een zware tijd is voor iedereen. Hoge inflatie, corona, hoge energiekosten. Ze wil met dat in het achterhoofd iets betekenen voor de inwoners uit haar dorpen. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het project Schuif samen aan!.

Inwoners ontmoeten elkaar

De gemeente nodigde in november de beheerders van de dorpshuizen en multi functionele accommodaties (FMA’s), samen met vrijwilligers, uit. Besproken werd het idee van een gezamenlijke maaltijd in de avond in de dorpshuizen en MFA’s. Wat is er mogelijk? Wat zijn randvoorwaarden? Staan we ervoor open? Het idee van samen eten werd grotendeels omarmd. Een goede passende naam was snel gevonden: Schuif samen aan! Want samen eten is gezelliger dan alleen, dus nodig gerust ook je buurvrouw uit.

4 maanden Schuif samen aan!

Het gaat om een tijdelijk project. Het start in de 2e week van januari 2023 en duurt 4 maanden. Zo gaan dorpsgenoten elkaar ontmoeten en elkaar ondersteunen in deze pittige tijd. Wethouder Rob Reuvers over het initiatief: “We willen nu de inwoners een hart onder de riem steken. Inwoners zien het leven duurder worden. Ze zien de energiekosten stijgen en corona heeft ervoor gezorgd dat we elkaar minder hebben ontmoet. Ik zou het zeer waardevol vinden als we voor de komende periode tot en met april de inwoners kunnen ondersteunen. Dit door een avond te organiseren waar inwoners eens in de twee weken een warme maaltijd voor een zeer lage prijs kunnen eten”.

In elk dorp 1 locatie met Schuif samen aan!

De gemeente zal zeer binnenkort met een voorstel naar de dorpshuizen en MFA’s komen. Zij streeft ernaar dat er per dorp in West Maas en Waal 1 locatie is waar de Schuif samen aan! avonden plaatsvinden. Op dit moment zijn er in bijna alle dorpen open eettafels. Dit zijn momenten waar inwoners in de middag een maaltijd kunnen eten. De Schuif samen aan! avonden zijn hier aanvullend op.

De dorpshuizen en MFA’s hebben tot 5 december de mogelijkheid om op het voorstel te reageren. Wij hopen dat het initiatief in elk dorp uitgerold kan worden en kan starten in januari.

Kleine bijdrage voor de maaltijden

Om de prijs voor deelname laag te houden draagt de gemeente bij aan de kosten van de tweewekelijkse bijeenkomsten van Schuif samen aan!. De maximale prijs voor een maaltijd is € 2,- per volwassene, en  € 1,- per kind tot 12 jaar.

Een van de onderdelen uit het voorstel is dat er gewerkt wordt met een voorinschrijving en een maximaal aantal plekken per avond. Dit is noodzakelijk gezien de voorbereidingen en capaciteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio