2.2 C
De Bilt

Hoogstambrigade Schuytgraaf mag kapschuur bouwen

Arnhem – Vlak naast de Linge, in de wijk Schuytgraaf, verrijst een kapschuur die speciaal bedoeld is voor de Hoogstambrigade Schuytgraaf. Dit is een groep vrijwilligers die zich al 14 jaar bezighoudt met het onderhoud van 385 hoogstam fruitbomen in de wijk.

Opslag en activiteiten

De vrijwilligers hebben behoefte aan ruimte voor opslag van materiaal en aan een plek om kleinschalige activiteiten te kunnen organiseren en elkaar te ontmoeten. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de bouw van de schuur te financieren. De Hoogstambrigade huurt de schuur vervolgens met geld uit het wijkbudget. In april 2021 is de schuur naar verwachting klaar.

Hoogstambrigade Schuytgraaf

Wethouder wijken, Martien Louwers, is enthousiast: “Het mooi is dat vrijwilligers van de Hoogstambrigade zich inzetten voor het onderhoud van groen en bomen. We komen dan ook graag tegemoet aan de wens vanuit de wijk voor de bouw van een kapschuur. Ik ben blij dat er door die kapschuur ook een vaste locatie is waar de vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten en van waaruit zij samen kunnen werken aan een nog mooiere wijk.”

Opslag en ontmoetingsplek

“Het materiaal van de Hoogstambrigade stond verspreid over de wijk opgeslagen, in verschillende particuliere schuurtjes of gewoon buiten. We waren echt toe aan deze oplossing, we zijn er erg blij mee”, aldus Koen van De Griendt, secretaris van de Stichting Hoogstambrigade Schuytgraaf. De kapschuur biedt naast een opslagruimte ook ruimte voor verschillende activiteiten. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten en een gezellig praatje maken. Aan dat soort plekken is behoefte in Schuytgraaf.

Natuurcentrum Arnhem

Daarnaast is de schuur ook geschikt voor educatieve doeleinden, er kunnen bijvoorbeeld in samenwerking met Stichting Natuurcentrum Arnhem voorlichtingen worden gegeven op het gebied van natuur en milieu. Een bezoek aan de kapschuur, al dan niet om te werken, is straks een goede reden om even naar buiten te gaan, lekker bezig te zijn en frisse lucht te krijgen. De Hoogstambrigade organiseert ook diverse activiteiten, zoals snoeidagen, cursusdagen, vrijwilligersdagen en een jaarlijks oogstfeest. De reacties hierop zijn altijd positief, Schuytgraaf is blij met dit initiatief.

Intensief onderhoud

In 2006 zijn de fruitbomen geplant om de oorspronkelijke link met de Betuwe te symboliseren. Het onderhoud van fruitbomen is erg intensief. Via Landschapbeheer Schuytgraaf zijn bewoners benaderd om een cursus te volgen over het onderhoud van de fruitbomen. Meerdere bewoners werden enthousiast van dit idee en hieruit ontstond de Hoogstambrigade, die nu uit ongeveer uit 20 vrijwilligers bestaat.

Er zijn verschillende bongerds of boomgaarden te vinden in de wijk, onder andere bij zorgboerderij De Buitenplaats, De Speelgaard, De Smidsveste en het Fruitbos. Hier staan verschillende soorten fruitbomen, van appel- tot pruimenbomen. Bewoners die graag willen helpen bij het onderhoud van de fruitbomen kunnen zich via de website van de Hoogstambrigade Schuytgraaf melden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio