8 C
De Bilt

Alle Shampooflessen Verzamelen!” is het beste circulaire burgerinitiatief van Overijssel

Alle Shampooflessen Verzamelen! uit Dalfsen wint de prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief van Overijssel. Deze aanmoedigingsprijs is in het leven geroepen door Natuur en Milieu Overijssel en werd afgelopen dinsdag uitgereikt: heel toepasselijk in de Week van de Circulaire Economie. Alle Shampooflessen Verzamelen! mocht een prachtige circulaire bokaal, gemaakt van resthout, in ontvangst nemen. Daarnaast mogen zij een jaar lang het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo voeren.

Er waren in Overijssel maar liefst zeven nominaties voor de burgerinitiatievenprijs. Stuk voor stuk inspirerende initiatieven! Toch kon er maar één de winnaar zijn. “Alle Shampooflessen Verzamelen!” kwam als beste initiatief uit bus. Het is een actie van Dorpen van Morgen, een samenwerking van vijf duurzame initiatieven in de gemeente Dalfsen (Duurzaam Hoonhorst, Duurzaam Oudleusen, Duurzaam-Leefbaar Lemelerveld, Groen Gebogen en Synergie Nieuwleusen). Met hun actie zijn ze begonnen met het grootscheeps inzamelen van lege shampooflessen via met name supermarkten en scholen. Met het ingezamelde plastic worden afvalbakken gemaakt die weer teruggeplaatst worden in de vijf dorpskernen van Dalfsen.

Inzamelen

“Het apart inzamelen van shampooflessen is al voor veel inwoners ‘normaal’ geworden. De Natuur en Milieufederaties hopen dat deze inzamelactie zich als een schuimkop door heel Nederland zal verspreiden!”, aldus de jury. Kinderburgemeester van Dalfsen, Myla Groenendijk, mocht de circulaire bokaal namens Dorpen van Morgen in ontvangst nemen. Zij heeft de actie ook mogen aftrappen.

“Ik vind het heel bijzonder en mooi dat van alle deelnemers wij hebben gewonnen!”, aldus Myla. Ook na het winnen van deze mooie prijs staat het initiatief niet stil. “We willen dus eerst zorgen dat we die bakken gaan maken, dat zit er nu wel in. En dan willen we kijken of het mogelijk is om het breder uit te rollen”, aldus Ad Zwaga, actief betrokken bij Dorpen van Morgen.


De mooie wisseltrofee prijkt een jaar lang op de schoorsteenmantel van Dorpen van Morgen. Volgend jaar is een ander initiatief aan de beurt. Ook mag “Alle Shampooflessen Verzamelen!” een jaar lang het zogenaamde kringlogo voeren. De Natuur en Milieufederaties lieten dit logo ontwerpen speciaal voor het winnende burgerinitiatief. Met dit logo kunnen zij laten zien dat zij het meest circulaire initiatief zijn van Overijssel en anderen inspireren om ook met circulaire economie aan de slag te gaan!

In het zonnetje


De omslag richting een circulaire economie is er een die helaas niet vanzelf gaat. Daar hebben we inwoners voor nodig die het lot in eigen handen nemen. Die niet afwachten, maar de verandering die ze zo graag willen zien zelf bewerkstelligen. Overijssel kent gelukkig al heel wat van deze circulaire inwoners, waarvan sommigen zelfs hun eigen burgerinitiatief hebben opgezet. Deze circulaire initiatieven wil Natuur en Milieu Overijssel graag extra in het zonnetje zetten in de week van de circulaire economie. Vandaar dat zij een prijs voor het meest circulaire burgerinitiatief in het leven hebben geroepen. De prijs wordt ook in zeven andere provincies uitgereikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio