8.8 C
De Bilt

Start bouw flexwoningen Kraakselaan in Doesburg

Op donderdag 9 november 2023 worden symbolisch de eerste van 15 flexwoningen voor starters uit Doesburg aan de Kraakselaan geplaatst. Dit gebeurt om 09.00 uur door corporatiedirecteur Saskia Hakstege en wethouder Birgit van Veldhuizen. De flexwoningen blijven maximaal 20 jaar staan op de locatie Kraakselaan, direct na de rotonde. De grond is in eigendom van de gemeente Doesburg.

Vijf van deze woningen worden toegewezen aan mensen met een status. De overige woningen zijn beschikbaar voor Doesburgse starters tot 30 jaar. Met deze flexwoningen bieden Woonservice IJsselland en de gemeente Doesburg een stukje oplossing, ook richting jongeren, in de aanhoudende krapte op de woningmarkt.

Nieuwe bewoners

De 10 starters zijn via alternatieve kanalen gevonden. Daarbij is gezocht naar mensen die met elkaar afspraken willen maken over het prettig leven, zich samen verantwoordelijk voelen voor het onderhouden van de openbare ruimte, een bijdrage willen leveren aan de integratie van de statushouders en oog hebben voor elkaar en de leefbaarheid. Oftewel een goede buur voor elkaar én de omwonenden willen zijn. Dat is gelukt! Inmiddels is er een groep gevormd van betrokken starters. Gezamenlijk met een hovenier, een school en een stichting ontwerpt de groep de tuin. Binnenkort kiezen de nieuwe bewoners de naam voor hun ‘hofje’.

Prefab en biobased flexwoningen

Het woonconcept ondersteunt het ‘te gast zijn’ in de natuur. De woningen zijn ‘prefab’: ze worden gebouwd in de fabriek en ter plaatste gemonteerd. De woningen zijn laagbouw van hout, biobased en circulair. Bovendien zijn ze energiezuinig.

Crisis- en herstelwet

Waar normaal gesproken de planvoorbereidingen voor een woningbouwproject ettelijke jaren in beslag neemt, is het hier gelukt – gebruikmakend van de Crisis en Herstelwet – om binnen 15 maanden woningen van idee tot oplevering te realiseren. Voor deze woningen is een tijdelijke vergunning verleend voor een periode van maximaal 20 jaar. Nog vóór de jaarwisseling hoopt WIJ de sleutels aan de nieuwe bewoners uit te reiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio