14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Meer steun van gemeente Wijchen aan inwoners met geldzorgen

Het aantal huishoudens dat langer een laag inkomen heeft is gestegen. Daarom gaat de gemeente Wijchen deze mensen helpen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) leven er ongeveer 1.800 huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm in Wijchen. Het aantal dat van een laag inkomen leeft is in de gemeente Wijchen in de afgelopen 10 jaar, ondanks crisissen, bijna niet veranderd.

Wethouder Nick Derks: “Ons doel is om nog meer huishoudens met een kleine portemonnee vaker en beter te helpen. We willen dat doen door beter samen te werken met de verschillende maatschappelijke partijen, zoals de voedselbank en scholen. Belangrijk is dat niemand tussen wal en schip valt. Extra geld voor lagere inkomens moet voor verlichting zorgen.” 

Hieronder staan een paar van de vele voorbeelden waar de gemeente mee aan de slag gaat.

Vroegsignalering

Leveranciers van vaste lasten en zorgverzekeraars geven een signaal aan de gemeente als ze zien dat bijvoorbeeld de huur, energie, of de ziektekostenverzekering niet betaald is. Zij probeert huishoudens dan te bereiken met een huisbezoek of een telefonisch gesprek. Bijvoorbeeld door (geschoolde) vrijwilligers in te zetten van Schuldhulpmaatje. Zo wil de gemeente grotere problemen voorkomen.

Langdurige armoede verlichten in gemeente Wijchen

Huishoudens gaan eerder de inkomenstoeslag krijgen. Niet na 5 jaar, maar na 3 jaar. Het zijn huishoudens die het erg moeilijk hebben. De gemeente vergroot hiermee de groep mensen die recht hebben op de inkomenstoeslag. Ze verwacht ongeveer 25% meer te helpen.

Duurzame huishoudelijke apparaten

Duurzame apparaten gebruiken minder stroom en dit scheelt in de energierekening. Daarom gaat de gemeente de regeling die er nu is voor huishoudelijke apparaten aanpassen. In bijzondere situaties krijgen huishoudens een huishoudelijk apparaat vergoed. Bijvoorbeeld een wasmachine, koelkast, fornuis, TV of stofzuiger. Ze krijgen nu een duurzamer, maar ook duurder apparaat vergoed.

Sport en cultuur

Het bedrag voor deelname aan sport, cultuur en het maatschappelijk leven gaat omhoog voor volwassenen. Het bedrag wordt € 150,-. Het is nu € 100,- per jaar. En ook het aantal inwoners dat er recht op heeft breiden ze uit. Door deze verhoging kunnen mensen makkelijk reizen met de bus of trein. Of een sportabonnement aanschaffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio