22.4 C
De Bilt

Tweede buitenwerkdag op biologische melkveehouderij De Klaver

Op zaterdag 12 maart is de tweede buitenwerkdag  bij de biologische melkveehouderij De Klaver in Angerlo. Dan gaan vrijwilligers van de boerderijwerkgroep snoeien en zagen en van het snoeimateriaal de takkenril verder afmaken. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom om te komen helpen met het onderhoud aan het landschap rondom de boerderij.

Korte werkdag

De werkdag duurt van 10.00 tot 13.30 uur. Voor koffie, koek en soep wordt gezorgd. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) begeleidt de nieuwe boerderijwerkgroep op dit natuurinclusieve boerenbedrijf om meer mensen kennis te laten maken met landbouw, natuur en landschap. Heb je zin om ook te helpen? Meld je dan aan via de website van SLG: www.landschapsbeheergelderland.nl/werkdag-deklaver/.

Buitenwerkdag op melkveehouderij De Klaver, met Wilbert en Astrid
Melkveehouderij De Klaver, Wilbert en Astrid – Foto: © Marcel de Bont

Buitenwerkdag

Zaterdag 12 februari was de eerste buitenwerkdag met zo’n vijftien vrijwilligers. Vrijwilligers van het landgoed Bingerden en andere mensen uit de omgeving hielpen met het snoeien van een houtsingel. De meidoorn is al zo’n 10 jaar niet gesnoeid, door de struiken terug te snoeien kunnen ze weer mooi opnieuw uitlopen. Als je alles snoeit is ook de nestelgelegenheid voor vogels weg, door het snoeihout te verwerken in een takkenril, zorg je dat de vogels er toch in kunnen broeden en schuilen.

Voor Wilbert en Astrid van de Cruijsen, eigenaren van boerderij De Klaver, is de buitenwerkdag goed bevallen en ze zijn blij met de hulp. Wilbert:” Alleen begin je niet zo snel aan zo’n klus, dit gaat een stuk sneller en het is veel leuker om het met z’n allen te doen.” Daarom wordt nu de tweede buitenwerkdag georganiseerd.

Contact met burgers

Wilbert en Astrid willen het onderhoud van de houtsingels en struweelhagen rondom hun weilanden graag aan pakken met een vaste groep vrijwilligers die hun twee keer per jaar komt helpen. Het contact met mensen maakt het werk leuker. Zo verkopen ze sinds de zomer van 2021 verse melk uit de melktap en gaat een deel van het vlees direct naar de consument in vleespakketten. Op dit moment levert dit financieel nog niet zoveel extra op, maar het zorgt voor contact met de mensen, die hun boodschappen rechtstreeks op de boerderij komen kopen. Een aantal van die mensen was in februari ook op de werkdag.

Uniek bedrijf op een prachtige locatie

De Klaver is een bijzonder bedrijf, omdat het gelegen is op Landgoed Bingerden. Deze historische buitenplaats bestaat uit monumentale gebouwen, een landschapspark en omliggende landerijen. Wilbert en Astrid van de Cruijsen pachten een deel van de landerijen voor hun melkveehouderij. De 70 koeien en 40 stuks jongvee grazen op de kruidenrijke graslanden en ook in nabijgelegen natuurgebieden van Natuurmonumenten langs de IJssel.

Wilbert: “Biologische landbouw is een landbouwvorm die rekening houdt met het milieu en dierenwelzijn. De krijgen dieren veel ruimte en er wordt geen chemie gebruikt. Deze vorm van landbouw past goed bij landgoed Bingerden en daarom zijn wij hier 14 jaar geleden terecht gekomen.”

Dit is een activiteit van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio