13.7 C
De Bilt

Verspillingsvrije Week: studenten Rijn IJssel Vakschool Wageningen maken lunch met gered voedsel voor buurtbewoners

De Verspillingsvrije Week is begonnen. Vanuit het onderwijs in Regio Foodvalley is er veel belangstelling om deel te nemen aan de Verspillingsvrije Week. Vandaag gingen de studenten van mbo Rijn IJssel-Vakschool Wageningen aan de slag. Zij volgden een masterclass ‘koken met gered voedsel’ van kok Giel Dons (van Dons catering uit Wageningen).

Koken met gered voedsel

Twintig eerste studenten (opleiding manager/ ondernemer) en tweedejaars studenten (koksopleiding) maakten verschillende gerechten op basis van restvoedsel. Onder begeleiding van kok Giel Dons en van Hoofd Keuken Guus Weerdenburg gingen de studenten gingen aan de slag met prei, veel courgettes, kaassnijsel, appels en pruimen, bieten, eieren, meel en broodresten.

Uit de regio

Alles geteeld en geproduceerd in eigen regio. Ze maakten er diverse soepen, hartige pannenkoekjes en taartjes van. Ter plekke werden de gerechten bedacht, omdat het natuurlijk pas op het allerlaatste moment duidelijk is welk restvoedsel er overblijft bij bedrijven. De gerechten werden direct daarna uitgeserveerd als lunch in het restaurant van de vakschool. Oude en nieuwe Wageningers die deelnemen aan het Buddy to Buddy-project en bewoners van AZC’s, plus een aantal vaste bezoekers van het restaurant van Rijn IJssel, kwamen samen van de lunch genieten. Voor de studenten was het extra leuk dat ze konden zien en horen wat inwoners van hun gerechten vonden.

Alle deelnemende studenten
Alle deelnemende studenten – Foto: fotostudio7

Lunchen

Wethouder Maud Hulshof uit Wageningen lunchte ook mee: “Het is fantastisch om al deze inwoners en partijen in onze stad hier samen te zien genieten. In Nederland wordt per jaar 2 miljard kilo voedsel weggegooid. Dat is onverteerbaar. Zeker als je kijkt naar wat het kost om voedsel te produceren. Door zoals vandaag op een leuke manier samen te leren hoe het anders kan, veranderen we stap voor stap ons voedselsysteem.”

De ecologische telers en producenten van vereniging StreekWaar in de regio hebben de restproducten gul geschonken om deze lunch mogelijk te maken: Graangeluk, Remeker, tuinderij De Stroom, tuinderij Het Lichtveen, tuinderij De Wilde Peen, De Oude Ronde, Van Steenbergen, De Gieterij, Ommuurde Tuin. Het Vrijwilligers Centrum en de Meedoenbalie hebben hielpen met de werving van de gasten. 

Samen verspillingsvrij

Van 9 tot 15 september is de Verspillingsvrije Week. In deze week gaat heel Nederland voor #verspillingsvrij, vol inspiratie én leuke acties. Regio Foodvalley werkt aan een voedselsysteem waarin voedsel op waarde wordt geschat en waarin verspilling dus wordt tegengaan. De regio is dan ook heel actief op het thema voedselverspilling. Hier worden de krachten van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners gebundeld om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Tijdens de Verspillingsvrije Week gebeurt er daarom veel in de regio rondom dit thema om mensen te motiveren deze week én de rest van het jaar minder voedsel te verspillen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio