15.1 C
De Bilt

Vijver Kronenburgerpark krijgt schoonmaakbeurt

Nijmegen – Deze week start de gemeente met het schoonmaken van de vijver in het Kronenburgerpark. Dit is nodig om de waterkwaliteit te verbeteren. Het vuil dat in de afgelopen jaren naar de bodem is gezakt vormt een laag slib die kan zorgen voor stank, vissterfte en algengroei.

Schoonmaakbeurt

Voor de start heeft een ecologisch adviesbureau gecontroleerd of er flora en fauna aanwezig is die verstoord kan worden, zoals broedende vogels. De vijver wordt per helft schoongemaakt waardoor de aanwezige vissen en mosselkratten in het water blijven. Deze moeten met de hand worden overgezet. Sportvisvereniging de Voorn uit Nijmegen helpt daarbij. Zij zullen ook een advies uitbrengen wat we het beste kunnen doen met de hoeveelheid aanwezige vissen. Mogelijk verhuist een deel van de karpers.

Vijver Kronenburgerpark

De mosselen, bedoeld voor waterzuivering, worden onderzocht op hun werking zodat we kunnen bepalen hoe we daar verder mee gaan. Tot nu toe lijken ze het goed te doen, maar het is moeilijk om de vijver in ecologisch evenwicht te krijgen en houden. Mede door de grote hoeveelheid aanwezige vissen en vogels, die door de bezoekers van het park gevoerd worden, wordt de plantengroei in en rondom de vijver nadelig beïnvloed.  Die planten zijn nodig om de voedingstoffen in het water op te kunnen nemen.

De schoonmaakoperatie zal de waterkwaliteit verbeteren door meer balans aan te brengen tussen dieren en planten en het teveel aan voedingstoffen in het water er uit te halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio