1.7 C
De Bilt

Wereld Alzheimer Dag: Waar hebben thuiswonende mensen met dementie behoefte aan?

Druten/WijchenWist u dat maar liefst één op de vijf mensen de ziekte van Alzheimer krijgt? Gemeenten Wijchen en Druten vinden het belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk prettig en veilig thuis kunnen blijven wonen en mee kunnen blijven doen in de maatschappij. Daarom steunen zij initiatieven zoals het Alzheimercafé. En zorgen ze voor diverse activiteiten, zoals inloop en dagbesteding. Door een goed hulp- en ondersteuningsaanbod kunnen mensen met dementie langer thuis blijven wonen en worden mantelzorgers even ontlast. Gemeenten Wijchen en Druten onderzoeken de komende tijd hoe het aanbod nog beter kan aansluiten bij de behoeften van mensen met dementie en van hun mantelzorgers.

Gemeenten Wijchen en Druten vinden het belangrijk om goed inzicht te krijgen in de wensen en ervaringen van thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers. Onderzoeksbureau Ecorys voert in opdracht van de beide gemeenten van 26 september tot en met 16 oktober een onderzoek uit. Via het Alzheimercafé, Welzijnsorganisatie MeerVoormekaar, zorgtrajectbegeleiders Dementie, wijkverpleegkundigen en diverse aanbieders wordt de vragenlijst verspreid, zowel op papier als digitaal. De digitale enquête kan ook aangevraagd worden door een mail te sturen naar Welzijn@drutenwijchen.nl. Met de resultaten maken de gemeenten in december een plan van aanpak met als doel om het aanbod beter aan te laten sluiten bij de behoeften van de thuiswonende mensen met dementie.

Subsidie
De gemeenten Druten en Wijchen hebben in totaal € 50.000 euro subsidie ontvangen van ZonMw, een organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Met deze subsidie gaan de gemeenten onderzoek doen naar zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie. Ook wordt gevraagd naar de ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers. Naast de gemeenten Druten en Wijchen hebben 19 andere gemeenten/samenwerkingsverbanden in Nederland deze subsidie ontvangen. Deze gemeenten/samenwerkingsverbanden werken samen in een landelijk kennisnetwerk. Hierdoor wordt landelijk kennis gedeeld. 

Dementievriendelijke samenleving

Wethouder Bea Schouten (Wijchen) en Gérard de Wildt (Druten) zijn blij met de subsidie en het onderzoek dat hiermee uitgevoerd kan worden. “Dit onderzoek draagt bij aan onze ambitie om een maatschappij te ontwikkelen waarin iedereen mee kan doen. In een dementievriendelijke samenleving kunnen mensen met dementie op een prettige wijze en met kwaliteit van leven zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Mantelzorgers worden zodanig ondersteund dat zij de zorg voor hun naaste op een goede manier vol kunnen houden.”

Meer weten? 

Mensen die meer willen weten over dementie of Alzheimer kunnen terecht bij de lokale belangenbehartigers van Alzheimer Nederland.

Gemeente Wijchen: Jo Robeerst, robeerst@alzheimervrijwilligers.nl
Gemeente Druten: Ton Ebben, t.ebben@alzheimervrijwilligers.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio