15.8 C
De Bilt

West Maas en Waal aan de slag met oogst van ‘Dag van de Toekomst’

Beneden-LeeuwenHet college van burgemeester en wethouders heeft de oogst van de derde Dag van de Toekomst op 31 mei jl. verwerkt in een nieuw uitvoeringsprogramma voor 2018/2019. Op deze jaarlijkse dag lieten zo’n 70 inwoners, (vrijwilligers)organisaties en ondernemers weten hoe zij denken over de leefbaarheid. Met signalen en ideeën voor de leefbaarheid in hun dorpen richting 2030. Ook werden zij geïnformeerd over de voortgang van de maatregelen die tot nu toe zijn genomen binnen de vijftien speerpunten van de gemeentelijke Visie Leefbaarheid Kernen 2030 ‘Samenwerken & Promoten’.

Van subsidieloket tot Veilig Ouder Worden

Van de ideeën die bij de deelnemers het hoogst scoorden, komen de volgende ideeën in het nieuw Uitvoeringsprogramma 2018/2019:

  • Onderwijs: in overleggen met SPOM en PAX Junior buitenlessen stimuleren;
  • Burgerparticipatie: subsidieloket vormgeven en promoten bij inwoners en vrijwilligersorganisaties;
  • Wonen/Welzijn en Zorg: preventienetwerk opzetten ter voorkoming van eenzaamheid en project ‘Veilig Ouder Worden’ starten;
  • Ondernemen/Mobiliteit: onderzoek doen naar slim deelvervoersysteem (‘AutoMobiel’ in combinatie met de al bestaande dorpsdeelauto’s);
  • Recreatie: in 2019/2020 historische route ontwikkelen voor Hanzestad Maasbommel en voor ArcheoHotspot Dreumel;
  • Duurzaamheid: onze inwoners, (vrijwilligers)organisaties en bedrijven adequaat informeren over hun mogelijkheden tot verdere verduurzaming van de samenleving, hiervoor middelen beschikbaar stellen en als gemeente een voorbeeldfunctie vervullen.

Lokaal in gesprek met elkaar

Het college concludeert graag dat ook deze editie van de ‘Dag’ voldoende signalen heeft opgeleverd om nóg meer te werken aan wederzijds vertrouwen tussen gemeente en de inwoners/aanbieders. En dat dit vertrouwen wordt versterkt door op tijd én lokaal met elkaar in gesprek te gaan. Zo weten ze eerder hoe en wat inwoners denken over actuele ontwikkelingen rond de leefbaarheid in hun dorp. En over de activiteiten en initiatieven van (vrijwilligers)organisaties die in hun dorpen actief zijn.

Nieuwsbrief

De gemeente gaat vanaf 1 september ook elk kwartaal een nieuwsbrief uitgeven over de voortgang van het uitvoeringsprogramma en over andere zaken die met haar ‘Leefbaarheidsvisie 2030’ verband houden. De volledige oogst aan ingebrachte ideeën op 31 mei is te vinden op www.westmaasenwaal.nl/dagvandetoekomst. Op 4 oktober bespreekt de gemeenteraad het voorstel van het college. De volgende Dag van de Toekomst is op 28 maart 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio