20.3 C
De Bilt

Wethouders openen eerste ‘nectarkroeg’ in Velp

Velp – De wethouders Paul Hofman en Dorus Klomberg hebben op woensdag 16 november samen de eerste nectarkroeg geopend aan de Graaf Ottostraat in Velp. De wethouders roepen inwoners op dit voorbeeld te volgen. Met het plaatsen van een nectarkroeg kan iedere tuin een bijdrage leveren aan het versterken van de biodiversiteit. De gemeente Rheden stelt daarvoor 250 nectarkroegen van 1 m² gratis beschikbaar.

Wethouders

Met het ingraven van een paar planten hebben de wethouders woensdagmiddag de eerste nectarkroeg in de openbare ruimte geopend. De nectarkroeg op de hoek van de Graaf Ottostraat en de Waterstraat in Velp krijgt een omvang van ongeveer honderd vierkante meter.

Een nectarkroeg is een strook met verschillende natuurlijke, droogtebestendige bloeiende planten en bloembollen. Insecten kunnen hier volop voedsel (nectar en stuifmeel) vinden. Daarmee draagt een nectarkroeg bij aan de overlevingskansen van insecten. De bloeiende planten in de nectarkroeg zijn niet alleen goed voor de insecten, ook draagt een groene bloeiende omgeving bij aan het welzijn van onze inwoners.

Insecten erg belangrijk

Door langdurige droogte, zoals afgelopen zomer het geval was, hebben insecten te weinig voedsel om te overleven. In Nederland leven bijvoorbeeld zo’n 350 soorten wilde bijen, waarvan veel soorten de afgelopen jaren sterk achteruit zijn gegaan. “Insecten zijn erg belangrijk in de natuur. Ze houden de bodem gezond, bestuiven de bloemen en fruitbomen en zijn voedsel voor veel vogels en andere dieren. Maar het gaat slecht met de insecten in Nederland, doordat er steeds minder ruimte is voor natuur en door een teveel aan stikstof en pesticiden (gif).

Hierdoor nemen de insectenpopulaties snel af. Tegelijkertijd raakt de natuur uit balans waardoor er vaker plagen kunnen ontstaan, zoals van de eikenprocessierups. Ook met kleine maatregelen kunnen wij ons samen inzetten voor een gezonde natuur!”, zegt Paul Hofman, wethouder van Natuur, Landschap en Biodiversiteit van de gemeente Rheden.

Help onze bijen, vlinders en andere insecten

De gemeente Rheden stelt 250 kleine nectarkroegen gratis beschikbaar voor haar inwoners. Voorwaarde is dat de bewoners ongeveer één vierkante meter tegels of gazon in hun tuin verwijderen voor beplanting. Een nectarkroeg is makkelijk in onderhoud en droogtebestendig, dus water geven is niet nodig. Het aanvragen van een nectarkroeg kan tot zondag 27 november via www.rheden.nl/nectarkroeg. Inwoners die een aanvraag indienen, ontvangen binnen een week na de sluitingsdatum een reactie van de gemeente.

Biodiversiteitsplan

Het aanleggen van de nectarkroegen door de wethouders is de eerste actie uit het biodiversiteitsplan dat de gemeenteraad in juni 2022 heeft vastgesteld. De verscheidenheid aan soorten planten, dieren en micro-organismen op aarde staat onder druk, ook in Rheden. Met deze actie wil de gemeente Rheden haar inwoners stimuleren een bijdrage te leveren aan het behoud, herstel en de verbetering van de biodiversiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio