23.7 C
De Bilt

Wijchen wil grond Havenweg kopen en onderzoekt nieuw sportpark met woningbouw in groene omgeving

Het Wijchense college van B en W wil het stuk grond tussen de Havenweg en Graafseweg kopen. Hiermee kan ze een langlopende rechtszaak beëindigen. Het college wil onderzoeken of ze de grond kan gebruiken voor een maatschappelijk doel. De gemeenteraad neemt hierover een besluit op 2 juli 2024.

Wethouder Ruimtelijke Ordening Geert Gerrits: “Dit is hét moment om tot een oplossing te komen in het erg langlopende conflict. Als we een overeenkomst sluiten met de eigenaren van de grond aan de Havenweg, ontstaan er kansen voor een sportpark dat gericht is op de toekomst én voor woningbouw in  het gebied tussen Wijchen en Alverna.

Deze mogelijke maatschappelijke meerwaarde voor Wijchen was een belangrijke reden om in gesprek te gaan. Door de overname van de grond kunnen de sportverenigingen mogelijk opschuiven en ontstaat er op de vrijkomende plekken ruimte voor woningbouw. Natuurlijk met respect voor de groene omgeving. Wij willen deze unieke kans graag verder onderzoeken.”

Herinrichting sportpark Havenweg

De vier sportverenigingen rondom de Wijchert en Alverna hebben vorig jaar aangegeven dat zij elkaar willen versterken. Zij zijn hierover in gesprek. Een aantal van hen is van plan om investeringen te doen. Samen met hen wil de gemeente nu de mogelijkheden onderzoeken voor een duurzaam sportpark dat opschuift in de richting van de Havenweg. Een sportpark dat ook past bij de verdere groei van Wijchen.

Ruimte voor woningbouw

In gemeente Wijchen zijn ook op de langere termijn extra woningen nodig. De nood is nog steeds hoog en de gemeente wil groeien naar 45 tot 50 duizend inwoners. Hiervoor zijn extra woningbouwlocaties nodig. Wanneer de sportverenigingen zich richting het terrein aan de Havenweg verplaatsen, ontstaat ruimte voor woningbouw op de locaties waar deze verenigingen nu zitten. Ook kan woningbouw bijdragen in de kosten voor de verplaatsing van de sportverenigingen. Op welke manier woningbouw haalbaar is, wil de gemeente graag verder onderzoeken.

Raadsbesluit

De beëindiging van de rechtszaak en de aankoop van het terrein kost samen 7 miljoen euro. Het college vraagt daarnaast €125.000 voor het onderzoek naar de nieuwe invulling van het terrein. De gemeenteraad besluit hierover op 2 juli 2024.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio