16.7 C
De Bilt

Wijgula ontvangt predicaat Koninklijk

Maandag 21 november ontving rederij Wijgula aan de Waalbandijk in Druten het predicaat Koninklijk. De onderscheiding werd uitgereikt namens de commissaris van de Koning door de Gelderse gedeputeerde Jan Markink, in het bijzijn van burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld en wethouder Ronald Thoonen. De directeuren Norbert Meixner en Egbert Schelhaas namen tijdens een feestelijke bijeenkomst de bijbehorende oorkonde in ontvangst. Wijgula is hiermee het eerste bedrijf in de gemeente Druten dat zich Koninklijk mag noemen.

Tankvaartrederij Wijgula (Wijnhoff & Van Gulpen & Larsen b.v.) bestaat dit jaar 100 jaar. Wijgula is een Nederlandse rederij die transporten uitvoert van gevaarlijke, vloeibare stoffen op de Europese binnenwateren. Het hoofdkantoor zit sinds 1983 in Druten. Wijgula vierde met alle werknemers haar 100-jarig bestaan op 1 oktober jl. “Het is voor ons een buitengewone eer om deze onderscheiding te mogen ontvangen”, aldus Norbert Meixner. “De koninklijke erkenning bevestigt de uitstekende reputatie van ons bedrijf, dat zich de afgelopen 100 jaar heeft ontwikkeld van zwavelzuurhandelaar tot een moderne rederij voor vloeibare chemicaliën en marktleider in het vervoer van zware anorganische chemicaliën.”

Geschiedenis Wijgula

De oorspronkelijk oprichting gaat zelfs verder terug, namelijk 150 jaar geleden. Wijnhoff & Van Gulpen startten in 1872 ‘Bureau voor Onderzoek van Suiker en andere stoffen’ in Amsterdam. Daar kwamen later ook oliën, vetten en zwavelzuur bij. Het echte begin van de rederij was in 1922 toen Hans Larsen toetrad tot het bedrijf. Naast handel in chemische producten ging het bedrijf ook goederen per schip vervoeren. Vanaf dat moment heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een belangrijk internationaal opererende tankrederij voor het vervoer van chemische vloeistoffen met binnenvaarttankers in Europa. In 1991 kwam Wijgula in Duitse handen, maar Wijgula hield haar eigen identiteit als Nederlandse rederij in Druten.

Predicaat Koninklijk

Het predicaat Koninklijk is een onderscheiding voor grote ondernemingen die honderd jaar bestaan en een vooraanstaande plaats op haar gebied in Nederland innemenZij onderscheiden zich door kwaliteit, continuïteit en onbesproken gedrag. Bedrijven die het predicaat ontvangen mogen de Koninklijke Kroon in hun logo opnemen. Jan Markink: “Het is een belangrijke onderscheiding en staat symbool voor het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning in uw onderneming.”

Eerste Koninklijke bedrijf in Druten

Wijgula is het eerste bedrijf in de gemeente Druten dat het predicaat Koninklijk ontvangt. Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld benadrukt hoe bijzonder het is. “Namens het hele gemeentebestuur feliciteer ik Wijgula van harte met haar honderdjarig bestaan en deze mooie onderscheiding. Daar mag u trots op zijn, u hebt het verdiend. Koninklijk word je namelijk niet alleen als je 100 jaar bestaat, maar ook omdat je een belangrijke plaats inneemt en van landelijke betekenis bent. En ook voor Druten is Wijgula belangrijk, als werkgever, samenwerkingspartner en inspiratiebron voor andere organisaties. Een mooi en innovatief bedrijf met duurzaamheid, veiligheid en goed werknemerschap hoog in het vaandel!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio