27.9 C
De Bilt

Woontoren en parkeergarage Hezelpoort zijn een stap dichterbij

De gemeente Nijmegen start de aanbesteding voor een ontwikkelaar voor de woontoren en parkeergarage bij de Hezelpoort. De woontoren gaat plek bieden aan groepen waarbij het woningtekort groot is. Er komen in ieder geval 211 betaalbare woningen, onder andere voor studenten, starters en doorstromers. Deze plek verdient een goed en mooi plan. Daarom kiest de gemeente voor een uitgebreide aanbestedingsprocedure.

Terugblik

De plannen voor een woontoren en parkeergarage zijn er al lange tijd. De afgelopen periode heeft de gemeente stappen gemaakt om deze plannen tot uitvoering te brengen. Eind vorig jaar stelde de gemeenteraad het aantal openbare parkeerplaatsen voor de parkeergarage vast. Daarna volgden gesprekken met de buurt en de bewonersklankbordgroep. De input uit deze gesprekken heeft de gemeente meegenomen in de aanbestedingsstukken. Deze zijn nu bijna klaar en de gemeente gaat nu op zoek naar een ontwikkelaar.

Selectiecriteria

De Hezelpoort is een markante locatie en verdient een goed en mooi plan. De gemeente vraagt de ontwikkelaars die zich aanmelden om eerst met een visie te komen en geeft daarbij selectiecriteria mee. Belangrijk daarbij is hoe de toekomstige ontwikkelaar denkt over een aantal thema’s:

  • Ruimtelijke kwaliteit: de woontoren en parkeergarage moeten goed passen in de omgeving en een schakel zijn tussen binnenstad en Nijmegen-West.
  • Circulariteit: duurzaamheid is belangrijk. Daarbij vraagt de gemeente bijvoorbeeld aandacht voor de materialen waarmee gebouwd wordt en de toekomstbestendigheid daarvan.
  • Sociale cohesie: de ontwikkelaar moet met een visie komen hoe de toekomstige bewoners fijn met elkaar kunnen wonen. Daarnaast is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met omwonenden en de directe omgeving van de woontoren.

Vereisten

  • Hoe de woontoren en parkeergarage er precies uit komen te zien, wordt pas later in het proces duidelijk. De gemeente geeft de ontwikkelaar al wel een aantal eisen mee:
  • Er komen minimaal 130 sociale huurwoningen, deze worden van SSH& en Portaal.
  • Er komen minimaal 81 woningen in de middeldure huur.
  • Voor dit programma volstaat een hoogte van 70 meter of lager, maar het bestemmingsplan biedt de ruimte voor 120 meter.
  • Het bestemmingsplan maakt een programma mogelijk met een commerciële plint. Daar kunnen bijvoorbeeld kantoren, detailhandel en (lichte) horeca komen.
  • De parkeergarage moet voor 573 openbare parkeerplaatsen aan de rand van het centrum zorgen, aangevuld met parkeerplaatsen voor de woningen en de commerciële plint.

Fases van de aanbesteding

Allereerst mogen partijen zich aanmelden. Vervolgens worden er vier geselecteerd op basis van een aantal criteria. Met deze vier gaat de gemeente in gesprek. De vier gekozen partijen gaan aan de slag met de eisen van de gemeente en geven hun visie op de Hezelpoort. Na afloop van de gesprekken dienen zij een plan in. Hierbij werkt de gemeente samen met Portaal en SSH&, die deels eigenaren worden van de woontoren. Dit proces duurt tot eind 2022. Dan kiest de gemeente één ontwikkelaar, die zijn plan uitwerkt. De verwachting is dat de bouw eind 2023 start en duurt tot eind 2025.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio