23.8 C
De Bilt

Drie Zevenaarse jeugdlintjes uitgereikt

Zevenaar – Op maandag 27 juni heeft kinderburgemeester Loid Stegeman drie jeugdlintjes van gemeente Zevenaar uitgereikt in het bijzijn van burgemeester Lucien van Riswijk. Het jeugdlintje is een jaarlijkse onderscheiding voor jonge Zevenaarse inwoners tot en met 17 jaar. Het gaat om jonge ‘helden’ die zich belangeloos inzetten voor een ander. Of helpen gemeente Zevenaar mooier te maken doordat zij iets bijzonders hebben gedaan. Dit kan van alles zijn zoals een ‘heldendaad’, een bijzondere prestatie, vrijwilligerswerk, een bijzonder initiatief, geldinzameling voor een goed doel, etc. De jeugdlintjes zijn dit jaar uitgereikt aan Damy Evers, Lieve Vossen en Manuel Visser

Damy Evers, 9 jaar

Als iemand om andere kinderen geeft, is het Damy. Hij liet namelijk drie jaar lang zijn haar groeien. En niet zomaar. Dit deed hij namelijk om het vervolgens te doneren aan Stichting Haarwensen. Haarwensen schenkt haarwerken aan kinderen die kaal zijn door een medische achtergrond. Het verliezen van haar heeft vaak een grote impact. Met een kaal hoofd kan een kind zich minder zelfverzekerd voelen. Damy draagt eraan bij dat een ander kind zich weer zichzelf voelt.

Manuel Visser, 12 jaar

De 12-jarige Manuel is vrijwilliger bij verpleeghuis De Liemerije. Hij komt elke zondagochtend bij twee bewoners op bezoek. Voor een wandeling, een praatje of om een spelletje te spelen. Manuel is niet meer weg te denken bij hen en ze kijken elke zondag weer uit naar zijn komst. Omdat we zulke jonge vrijwilligers niet vaak tegenkomen, wordt Manuel terecht beloond met een jeugdlintje. Hij was helaas maandag niet aanwezig, maar krijgt het jeugdlintje binnenkort persoonlijk van de burgemeester.

Lieve Vossen, 8 jaar

Niet alleen Damy wilt kinderen iets terug geven, zo ook Lieve. Lieve, de jongste van de drie, wilde altijd al graag haar haar doneren aan een kind die een haarwerk nodig heeft. Tijd om dit idee om te zetten in een actie. Ze ging aan de slag met het inzamelen van geld en haalde bijna €1500,00 op. Met haar actie ‘sparen voor haren’ heeft ze inmiddels een haarwerk bij elkaar gespaard. Ook dit verdiende een jeugdlintje.

Jeugdversie van de Koninklijke versierselen

Het jeugdlintje is de jeugdige variant op de Nederlandse Koninklijke onderscheidingen, de zogeheten ‘lintjes’ die rond Koningsdag worden uitgereikt aan mensen die minimaal 15 jaar iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving. Kinderen kregen daarom nooit zo’n lintje, terwijl ze natuurlijk wel bijzondere dingen doen. Jasmijn Braam, voormalig kinderburgemeester, introduceerde het jeugdlintje in 2021 in Zevenaar.

Nominaties voor 2023

Vanaf dit jaar reikt de kinderburgemeester samen met de burgemeester, afhankelijk van het aantal genomineerden en de bijzonderheid, maximaal vijf jeugdlintjes uit. De gemeente wil met deze onderscheiding de Zevenaarse jeugd stimuleren om zich belangeloos in te zetten voor een ander of voor de stad of een dorp. Wilt u voor volgend jaar een kind uit de gemeente Zevenaar nomineren? Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van gemeente Zevenaar: https://www.zevenaar.nl/jeugdlintje-zevenaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio