8.3 C
De Bilt

Zonnedak HAL12 officieel geopend

Zevenaar – HAL12 geeft energie. Sinds deze zomer liggen er bijna 2,5 duizend panelen op het dak die elektriciteit opwekken voor onder andere het gemeentehuis. Een deel van het dak, 420 zonnepanelen, is in gebruik bij de Zevenaarse energiecoöperatie BAT HAL12. Donderdag 2 november heeft wethouder Tienke van de Werf het zonnedak officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van vele betrokkenen, waaronder leden van de eerste Liemerse energiecoöperatie.

Het zonnedak is een voorbeeld van de uitvoering van het Zevenaarse duurzaamheidsbeleid. De gemeente heeft duurzaamheid hoog in haar vaandel staan. De gemeente Zevenaar is op weg naar een 100% energieneutrale gemeente. Dat doel kan alleen bereikt worden als elk bedrijf, elke organisatie en elke inwoner meedoet.

170 ton CO2-uitstoot minder HAL12

HAL12 van het voormalig  BAT-gebouw wordt waar mogelijk duurzaam ingericht en uitgevoerd. De zonne-installatie is gerealiseerd door Energie van Hollandsche bodem. Zij legden in fasen bijna 2,5 duizend zonnepanelen op het dak. Een zesde hiervan is eigendom van de energiecoöperatie. De coöperatie is de eerste energiecoöperatie in de Liemers en telt 28 leden. Alle leden zijn inwoners van Zevenaar die gebruik maken van de postcoderoosregeling. Die regeling maakt het mogelijk om samen energie op te wekken op andermans dak (of een zonnepark).

Alle zonnepanelen bij elkaar wekken jaarlijks 305 duizend kWh aan groene energie op. Dat is gelijk aan het verbruik van negentig huishoudens en betekent ongeveer 170 ton minder CO2-uitstoot per jaar.

Energieneutraal

Gemeente Zevenaar wil in 2050 een energieneutrale gemeente zijn. Dit betekent dat we in de toekomst niet meer energie gebruiken, dan we duurzaam kunnen opwekken. Om dit einddoel te behalen is gekozen voor een gefaseerde aanpak. Op korte termijn, dus tot 2020, ligt de focus op ’meters maken’, het geven van het goede voorbeeld, het stimuleren en faciliteren van kansrijke initiatieven en het inbedden van de ambitie in de eigen organisatie. Daar past het zonnedak op HAL12 perfect bij.

Les over zonne-energie

Voorafgaand aan de officiële opening van het zonnedak wordt terug- en vooruitgekeken naar de totstandkoming van het zonnedak en een duurzaam Zevenaar. Zo komen de resultaten langs van de bijzondere zonne-energieles die donderdagmiddag voorafgaand aan de opening in het gemeentehuis gegeven is door het centrum NME Zevenaar.

 

Energie van Hollandsche bodem

Energie van Hollandsche bodem ontwikkelt zonneprojecten. In de Liemers heeft zij het zonnedak op HAL12 gerealiseerd en deze winter start de bouw van zonnepark Gansenwoirt in Duiven. Met het bedrijvencollectief Groene Allianties De Liemers werkt Energie van Hollandsche bodem samen om bedrijven verder op weg te helpen met vergroenen.

Foto’s: Energie van Hollandse bodem en gemeente Zevenaar
HAL12
Foto’s: Energie van Hollandse bodem en gemeente Zevenaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio