Zorginstellingen kunnen tot 25 procent energie besparen

Arnhem – Acht zorginstellingen, Milieuplatform Zorgsector, de gemeente Arnhem en Omgevingsdienst Regio Arnhem zetten op 19 april 2018 hun handtekening onder de Green Deal Verduurzamen. Zorginstellingen Arnhem en omgeving. Bij zorginstellingen is tot 25 procent energiebesparing mogelijk, blijkt uit landelijk onderzoek.

De zorginstellingen spreken af binnen twee jaar na ondertekening flinke stappen te hebben gezet met milieubesparende maatregelen voor hun grootste zorglocatie. De gemeente Arnhem, Omgevingsdienst Regio Arnhem en Milieuplatform Zorgsector ondersteunen hen daarbij. Deze afspraak vloeit voort uit het Nationaal Energieakkoord en uit de Arnhemse ambitie om in 2050 een energieneutrale stad te zijn. “Mooi dat we dit samen gaan doen. Juist door in een branche of in een gebied samen te werken kun je sneller grotere stappen zetten’, aldus wethouder Duurzaamheid Ron König.

65 milieumaatregelen

De zorginstellingen spreken af dat zij uiterlijk in 2021 voor de hoofdlocatie het bronzen niveau van de Milieuthermometer Zorg hebben bereikt. De Milieuthermometer Zorg is een
milieumanagementsysteem waarmee een zorginstelling een duurzame bedrijfsvoering stimuleert. Het bronzen niveau van dit keurmerk houdt in dat de zorginstellingen 65 milieumaatregelen – zoals energiezuinige verlichting of het beter inregelen van de klimaatinstallatie – gaan uitvoeren. En dat zij daarna een plan maken om naar het zilveren of gouden niveau te gaan. Dan worden ook thema’s als duurzaam inkopen en duurzaam bouwen meegenomen.

Kennis delen

Het Milieuplatform Zorgsector biedt de zorginstellingen inhoudelijke expertise en begeleiding bij het implementeren van de Milieuthermometer Zorg. De gemeente Arnhem ondersteunt dit en organiseert daarnaast twee keer per jaar een kennisbijeenkomst voor de deelnemers. Omgevingsdienst Regio Arnhem biedt de zorgaanbieders advies en ondersteuning bij het uitvoeren van wettelijke maatregelen voor energiebesparing.
Directeur Omgevingsdienst Regio Arnhem Cora Smelik: “De Wet Milieubeheer verplicht instellingen om energiebesparende maatregelen te implementeren die binnen 5 jaar terug te verdienen zijn. Wij controleren namens de gemeenten of deze wettelijke verplichting wordt nagekomen. De zorginstellingen die zich aan deze Green Deal committeren, voldoen daarmee aan die wettelijke verplichting. Het accent van ons werk ligt in dit geval vooral op vooraf adviseren en meedenken. Wijjuichen dit initiatief van harte toe. Het is een mooie manier om goed gedrag te belonen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img