12.8 C
De Bilt

Aangepast plan huisvesting statushouders in De Noorderkroon Roden

Rondom de huisvesting van statushouders in De Noorderkroon hebben gemeente Noordenveld, Woonborg, Zorggroep Drenthe en Stichting Woonservice Complex De Noorderkroon met elkaar een aangepast plan gemaakt. De eerste bewoners komen vanaf 1 oktober en blijven tot uiterlijk 1 oktober 2025.

De bouwwerkzaamheden waren uitgesteld

De informatie eind april over de tijdelijke huisvesting van statushouders veroorzaakte veel onrust. Er waren veel vragen en er werden zorgen uitgesproken. Onder andere over de veiligheid van medewerkers, het leefklimaat voor bewoners, continuïteit van de huidige zorg in het gebouw en praktische vragen over het gebouw. De betrokken partijen zijn hierover in gesprek gegaan. Dit heeft geleid tot een aangepast en gedragen plan. Ook zijn afspraken vastgelegd in een sociaal beheerplan. Dit gaat over bijvoorbeeld de begeleiding van de statushouders. Ook zijn er huisregels opgesteld.

De huisvesting duurt maximaal twee jaar

De appartementen voor de statushouders worden vanaf september verbouwd. Deze appartementen liggen allemaal op dezelfde verdieping in het gebouw en hebben een eigen ingang. Er komt ook een beheerder bij wonen. Echtparen in de leeftijd van 55 jaar of ouder krijgen voorrang bij de plaatsing. Er komen geen kinderen en jongeren. De statushouders worden begeleid door vrijwilligers van Vluchtelingenwerk en werkconsulenten van de gemeente.

De Noorderkroon

In De Noorderkroon worden 10 appartementen aan statushouders aangeboden. Maximaal 18 statushouders krijgen hiermee een veilige basis om een nieuw bestaan op te bouwen.  Het gebouw wordt niet gerenoveerd. Woonborg wil het gebouw slopen en nieuw bouwen. Wanneer is nog niet bekend; in ieder geval na 1 oktober 2025. Als het gebouw daarna leeg staat, wordt het niet weer verhuurd aan andere doelgroepen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio