20 C
De Bilt

Assen Centraal geeft impuls aan woon-, leef- en ondernemersklimaat

Assen – Met het plan Assen Centraal willen B en W een kwaliteitsimpuls geven aan het woon-, leef- en ondernemersklimaat in en rond het centrum. Daarbij richt het college zich op de gebieden binnenstad, het Havenkwartier en de Stadsboulevard. Tegelijkertijd worden met de uitvoering van Assen Centraal de verbindingen met de andere wijken en het groene buitengebied verbeterd. Daarmee krijgt Assen Centraal betekenis voor Assen als geheel. Het plan is vanavond aan de gemeenteraad gepresenteerd. In Assen Centraal worden de eerdere binnenstedelijke ambities uit de Omgevings-, Woon- en Binnenstadsvisie uitgewerkt.

Samengevat staat Assen Centraal in het teken van de bouw van 1300 woningen in het centrum en het Havenkwartier, het zoeken naar een nieuwe bestemming voor leegstaande winkelruimte en een verdere kwalitatieve verbetering van de Stadsboulevard als verbindende schakel tussen de binnenstad en het Havenkwartier. Om de plannen uit te kunnen voeren hoopt de gemeente op een bijdrage uit de Nationale Woningbouwimpuls, het Regiostedenfonds en de regeling Herstructurering Winkelgebieden.

Extra woningen

Wethouder Karin Dekker benadrukt dat er de komende jaren extra woningen nodig zijn in Assen. “Met Assen Centraal spelen we daar op in. We maken gebruik van bestaande locaties in de stad. Zo voorzien we in de vraag naar woningen en geven we een nieuwe functie aan winkels en bedrijfsterreinen. Bij de uitwerking van de plannen betrekken we eigenaren en bewoners.”

Havenkwartier

Een van de onderdelen van Assen Centraal is de verandering van het Havenkwartier van een verouderd bedrijventerrein in een onderscheidend woongebied. De gemeente Assen wil tot 2030 ongeveer 650 nieuwe, betaalbare woningen in dit gebied bouwen. Het Havenkwartier krijgt een eigentijdse en groene uitstraling. Via de stadsboulevard wordt de nieuwe wijk met de binnenstad verbonden. Het Havenkwartier biedt in de toekomst een mix van wonen, werken en ontspanning, met hoogbouw en laagbouw in kleine straatjes en groene hofjes. Er komen appartementen aan het water, maar er is ook volop keuze voor gezinnen, voor starters of beschermde woongroepen. De auto speelt in de wijk een ondergeschikte rol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio