13.1 C
De Bilt

Gemeente Assen richt extra toegankelijk stembureau in

Assen – Tijdens de Tweede Kamer verkiezing op 15, 16 en 17 maart komt in de gemeente Assen een extra toegankelijk stembureau in het stadhuis. Op dit stembureau wordt het voor mensen met een beperking gemakkelijk gemaakt om volledig zelfstandig te stemmen. Verder zal dit stembureau op maandag 15 maart een aantal uren bemenst zijn door een ‘prokkelduo’: iemand met een licht verstandelijke beperking en een ‘maatje’ zonder beperking.

Wethouder Jan Broekema: “De verkiezingen zijn een belangrijke gebeurtenis. We moeten er als gemeente voor zorgen dat iedereen de mogelijkheid krijgt om zelfstandig te stemmen. Daarnaast laten we met het prokkelduo zien dat iedereen waardevol is en dat iedereen mee moet kunnen doen.” Een prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Het draait daarbij om samen iets doen en elkaar zo beter leren kennen.

Extra toegankelijk

Op de stemlocatie in het stadhuis kunnen kiezers met een visuele beperking of mensen die niet goed kunnen lezen gebruik maken van een stemmal en soundbox. De stemmal is een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Daarop zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. Met een koptelefoon krijgt men via de soundbox te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan.

Fysieke toegankelijkheid van de stembureaus

Slechts 2 van de 36 stembureaus zijn niet geschikt gebleken voor mensen die slecht ter been en/of rolstoelafhankelijk zijn. Dit komt door de coronamaatregelen en het verplichte eenrichtingsverkeer. Daardoor moeten de kiezers deze locaties verlaten via een te smalle deur of een deur met een lastige drempel. Het gaat om de locatie Sportcomplex Marsdiek en De Timp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio