13.1 C
De Bilt

Assen krijgt eigen Rialtobrug op Kop van de Vaart

Assen – Vanaf 2 juni heeft Assen op de Kop van de Vaart zijn eigen Rialtobrug. Het kunstwerk – geïnspireerd op de beroemde brug in Venetië – wordt geplaatst als opvallende blikvangervoor Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910). Dit is de nieuwe tentoonstelling die van 2 juni tot en met 3 november te zien is in het Drents Museum.

Gewoon lopen over Rialtobrug

Over de Assense Rialtobrug kan straks echt gelopen worden, waardoor het naar verwachting een favoriete selfieplek wordt. Bij de brug wordt in de Vaart een Italiaanse aanlegsteiger aangelegd voor gondels. Ook kunnen aan de brug ‘lovelocks’ worden bevestigd: slotjes waarmee geliefden hun liefde voor elkaar kunnen bevestigen. De feestelijke onthulling van de brug vindt plaats op zondag 2 juni en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Jury koos voor Rialtobrug

Er zijn twaalf ontwerpen ingestuurd voor het kunstwerk. De inzendingen varieerden van objecten in het water tot landschapsarchitectuur. Een jury bestaande uit wethouder Roald Leemrijse, Yvet de Boer van het Drents Museum en Sandra de Vrede namens de binnenstadsorganisatie Vaart in Assen, heeft hieruit het winnende ontwerp geselecteerd. De keuze voor de Rialtobrug is onder meer gebaseerd op het uitnodigende en interactieve karakter. Het kunstwerk is fotogeniek en zet daarmee Assen en de tentoonstelling als vanzelf in de schijnwerpers. Ook biedt het de kans om er gedurende de hele Sprezzatura-periode met activiteiten op aan te sluiten.

Bedenker

Het idee voor de brug is van Assenaar Steve Ellis. Na een studie werktuigbouwkunde in Londen, kwam hij in 1997 via een baan bij Shell in Assen terecht. Sinds twee jaar is hij betrokken bij verschillende maatschappelijke en creatieve projecten, waaronder onlangs WintersAssen.

Sprezzatura

Deze zomer staat het Drents Museum in het teken van de ongekende schoonheid en kwaliteit van de 19de-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Van 2 juni tot en met 3 november 2019 komen voor de tentoonstelling ‘Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)’ meer dan 70 schilderijen van 40 Italiaanse kunstenaars naar Assen. De kunstwerken, van Italiaanse meesters als Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini en Giacomo Favretto, zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties. Een groot deel is nog niet eerder in Nederland te zien geweest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio