14.5 C
De Bilt

Ook in Assen steekwapens inleveren tijdens landelijke inleveractie

AssenDe gemeente Assen neemt in de Week van de Veiligheid, van 11 tot en met 17 oktober, deel aan de landelijke inleveractie van steekwapens. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. De gemeente sluit aan bij deze actie om iedereen bewust te maken van de risico’s van wapenbezit en de noodzaak om de steekwapens in te leveren.

Steekwapens horen niet in samenleving

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving,” zegt burgemeester Marco Out. “De laatste jaren zien we echter dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een buitengewoon zorgelijke ontwikkeling.” De gemeente gaat scholen benaderen om aandacht te besteden aan het toenemende wapengebruik onder jongeren. “We willen graag met hen samenwerken op dit thema. Er zijn themalessen beschikbaar en ook het Openbaar Ministerie biedt een lesprogramma aan. Als wij scholen behulpzaam kunnen zijn, dan gaan we graag met ze in gesprek. Op vergelijkbare wijze betrekken wij het jongerenwerk, omdat zij de jongeren kennen en spreken. ”        

Geen boetes

Tijdens de inleverweek in oktober kunnen steekwapens straffeloos ingeleverd worden bij politiebureaus. Deze zijn als inleverpunt herkenbaar door de poster die voor het raam hangt. In Assen kan iedereen op politiebureau aan de Weiersstraat en aan de Balkengracht wapens inleveren. Het inleveren van de wapens gebeurt anoniem in een inleverton die op het bureau staat. Er is dus geen risico dat men bestraft kan worden voor het wapenbezit.

Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens in de deelnemende gemeenten landelijk bekend gemaakt. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio