8.8 C
De Bilt

Bouw zonnepark Hijken Beilen feestelijk gestart

Beilen – Wethouder Schipper heeft vandaag het eerste paneel gelegd voor het zonnepark Hijken Beilen in Midden-Drenthe. Naar verwachting komt het 21 hectare grote park eind 2021 in productie en wekt het duurzame elektriciteit op voor ruim 4.300 huishoudens. Statkraft ontwikkelt en bouwt het zonnepark en neemt ook het beheer voor haar rekening.

Ten noorden van Beilen

Het park komt ten noorden van de kern van Beilen, direct aan de A28. Het 21 hectare grote park beslaat twee percelen en krijgt een ruimte opzet. Bijna tweederde van het gebied blijft onbedekt en krijgt een natuurlijke inrichting. Aan de oostzijde, langs de A28, komt een twintig meter brede groenzone. Deze biedt extra ruimte voor de natuur.

Groenzones

Tussen de rijen panelen komen groenzones van ongeveer vier meter breed. Op deze manier kunnen regenwater en zonlicht de bodem levend en gezond houden. Het beheer van het park gaat op een natuurvriendelijke manier; zonder bemesting of gebruik van bestrijdingsmiddelen en mét een ecologisch beheer voor een kruiden- en bloemrijk grasland. 

Rol van Statkraft

Statkraft geeft obligaties uit met een rendement. Ook heeft Statkraft zonnepanelen geïnstalleerd op de lokale schaatsbaan en werkt aan de verduurzaming van vier jeugdsoos gebouwen in de dorpen rond het park. “We werken met vooruitstrevende technologie en wekken met een lage bezettingsgraad veel energie op,” vertelt de woordvoerder.

Zonnepark Hijken

Het eerste paneel van het park werd vandaag gelegd door wethouder Schipper. Hij is zeer te spreken over de manier waarop zonnepark Hijken Beilen tot stand is gekomen. Schipper: “We hebben veel van deze aanpak geleerd. We kunnen dit zeker gebruiken voor zonneparken in de toekomst.”

Peter van den Groenendaal, ontwikkelaar van Statkraft, is blij dat de bouw van het zonnepark van start is: “We zijn blij dat de bouw van het zonnepark is begonnen. De inrichting die we samen met de omwonenden, gemeente en provincie hebben bedacht, stemt ons trots.”

Meer informatie: https://www.statkraft.com/nl/over-statkraft/waar-wij-actief-zijn/Nederland/hijken/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio