14.3 C
De Bilt

COA krijgt meer tijd om opvang Expohal in de gemeente Assen af te bouwen

Het COA krijgt tot en met 14 juni 2024 de tijd om de opvang in de Expohal in de gemeente Assen gefaseerd af te bouwen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten, nadat het COA er niet in geslaagd is alle asielzoekers uit de Expohal per 1 april 2024 op een andere COA locatie onder te brengen.

Verantwoordelijkheid

De Expohal is sinds 1 juli 2023 in gebruik als wachtkamer voor Ter Apel. De huidige overeenkomst liep op 1 april 2024 af. Een week voor de einddatum kwam van het COA het signaal dat ze de opvang in de hal niet op die datum konden beëindigen.

Burgemeester Out: “Toen het signaal van het COA kwam, heeft het college het COA gevraagd wanneer zij denken de opvang in de hal wel te kunnen beëindigen. Gezien de huidige situatie rondom de asielopvang is het lastig voor het COA om nieuwe plekken te vinden. Het college heeft begrip voor deze situatie, maar een verlenging van de opvang in de Expohal is voor het college niet aan de orde. De huidige problemen in de asielopvang zijn mede ontstaan doordat veel andere gemeenten niet of slechts in beperkte mate hun verantwoordelijkheid nemen in de huidige opvangcrisis. Hierdoor blijft de druk van de opvang liggen bij gemeenten die wel hun verantwoordelijk hebben genomen.”

Toestemming college voor Expohal

Het COA krijgt toestemming van het college van Assen om de opvang in de hal gefaseerd af te bouwen. Uiterlijk 14 juni 2024 moet de hal leeg zijn. De Expohal is eigendom van een particuliere eigenaar en maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van de Toeristische Recreatieve Zone. Het proces voor de omgevingsvergunning voor de ontwikkeling van de hal loopt, maar de verwachting is dat deze niet voor juni 2024 verleend wordt.

Aan de toestemming voor het gebruik van de Expohal tot uiterlijk 14 juni 2024 is een aantal voorwaarden verbonden. Zo verwacht de gemeente dat het COA zich houdt aan het afbouwplan. De opvang in de Expohal is een noodopvang en sober van aard. De mensen worden door het COA voorzien van eten, drinken, toiletartikelen en een slaapplek. Uiteraard is er aandacht voor alle aspecten van veiligheid. Bij de Expohal wordt 24 uur per dag beveiliging ingezet.

Omliggende bedrijven en omwonenden zijn geïnformeerd over dit besluit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio