19 C
De Bilt

Veel te winnen voor Drentse gemeenten met gecoördineerde lobby

Hoewel Drentse gemeenten veel samenwerken op het lobbyvlak zou een gezamenlijke Drentse Lobby Agenda de positie van onze provincie in Den Haag en Brussel kunnen versterken. Dat is één van de uitkomsten van het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de samenwerkende rekenkamercommissies van de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Midden Drenthe en Noordenveld.

Het doel van dit onderzoek was om inzicht te bieden in de inzet en de effecten van lobbyactiviteiten door de Drentse gemeenten bij de provinciale, nationale en Europese overheid. Het onderzoek wil daarmee ook leerpunten opleveren voor de Drentse gemeenten (groot of klein) en voor Drenthe als geheel.

Rekenkamercommissies Drentse gemeenten

Deze informatie kunnen gemeenteraden gebruiken bij hun kaderstellende en controlerende taken, maar daarnaast hopen de rekenkamercommissies de Drentse gemeenten met dit rapport te inspireren om na te denken hoe de eventuele lobbyactiviteiten nog meer impact kunnen krijgen. Het onderzoek is uitgevoerd door I&O Research.

In het onderzoek is onder meer vastgesteld dat de strategische inzet van lobby als instrument om doelen te bereiken beperkt voor komt. De samenwerking op lobby is vooral regionaal of provincie-overstijgend. Er is een onderscheid is tussen grotere en kleinere gemeenten als het gaat om de mate waarin en de wijze waarop lobbykracht wordt ingezet.

Aanbevelingen

De rekenkamercommissies geven op basis van het onderzoek aanbevelingen. Er is ruimte voor groei in het lobbyen voor eigen en regionale belangen. Het fundament voor gezamenlijke lobbystrategie ligt er deels al. Cruciaal voor het slagen van regionale samenwerking op provinciaal niveau is overeenstemming als het gaat om een duidelijk gedeeld belang, een concreet doel en de bereidheid daar met alle gemeenten aan bij te dragen. Een gezamenlijke lobbyagenda kan daarbij helpen. Verder wordt geadviseerd om de gemeenteraden te betrekken bij de lobbyagenda, -doelstellingen en -activiteiten.

Het onderzoeksrapport wordt aangeboden aan de gemeenteraden van de samenwerkende rekenkamercommissies en in een digitale bijeenkomst gepresenteerd. Daarna wordt het rapport toegezonden aan de overige Drentse gemeenten. Het rapport is vanaf donderdag 27 oktober te vinden op de websites van de deelnemende gemeenteraden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio