14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Eerste Dorpenfestival groot succes!

Gieten – Donderdag 1 juli vond het eerste Dorpenfestival plaats en wel in onze gemeente. Tijdens deze dag stonden de kansen van plattelandsgemeenten en hun dorpskernen in de spotlights. De opnames voor het digitale festival vonden plaats in gastgemeente Aa en Hunze vanuit het gemeentehuis in Gieten, het dorpshuis in Annen en Café de Grutter in Annen. Dit alles was de hele dag online te volgen.

Dorpenfestival

Het IBP (Interbestuurlijk Programma, een samenwerking van het Rijk, Provincies, Gemeenten en Waterschappen) heeft in navolging van de Dag van de Stad eind 2019 het initiatief genomen tot de organisatie van het Dorpenfestival. Een festival waar alles wat er leeft en speelt op het platteland centraal staat. De gemeente Aa en Hunze heeft als eerste plattelandsgemeente dit festival mede mogen organiseren. Met 35 dorpen verspreid over een groot oppervlak kennen we in Aa en Hunze de kracht van de dorpen. Er zijn ontzettend veel initiatieven om dorpen fysiek mooier te maken of juist duurzamer. En er zijn veel sociale en culturele activiteiten. Aa en Hunze heeft iets te vertellen en iets te bieden.

Online Rondreis en Talkshows

De hele dag was er gelegenheid om online mee te doen aan een inspirerende rondreis langs dorpen en plattelandsregio’s. In het gemeentehuis vonden 5 talkshows plaats over Bestuur, Democratie & Participatie, Leefbaarheid & Wonen, Lokale Economie, Klimaat & Energie en Landelijk Gebied & Water. Elke talkshow werd ingeleid door een mooi filmpje vanuit Aa en Hunze. In het dorpshuis in Annen waren webinars te volgen en werden diverse interviews gehouden. In Café de Grutter zorgden Tim Knol & Bluegrass Boogieman voor een swingende, muzikale onderbreking, die via een livestream te volgen was. Een zeer gevarieerd programma.

Het was mooi om in gezamenlijkheid naar de verschillende thema’s te kijken en het hier ook met anderen over te hebben. Aa en Hunze heeft veel van haar mooie (inwoners)initiatieven kunnen laten zien, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, landbouw, jeugd, wonen en lokale economie. En we hebben ons als Aa en Hunze heel duidelijk op de kaart gezet met de prachtige natuur, het afwisselende landschap, de cultuurhistorie, de evenementen en de toeristische mogelijkheden. “Ik kom hier snel terug” was op 1 juli dan ook een veel gehoorde kreet.

Voor het Dorpenfestival zijn verschillende filmpjes opgenomen in Aa en Hunze. Al deze mooie beelden zijn terug te zien op www.dorpenfestival.nl en www.aaenhunze.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio