6.5 C
De Bilt

Gevolgen zandwinningplas Amerika in Noordenveld voor grondwaterstanden en natuur voldoende in beeld

De uitbreiding van de zandwinning in de gemeente Noordenveld beïnvloedt de lokale grondwaterstanden. In een aanvulling op het milieueffectrapport zijn de effecten hiervan op de natuur voldoende beschreven. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies. De provincie Drenthe had de Commissie gevraagd het rapport en de aanvulling hierop te beoordelen.

Zandwinningsplas Amerika

K3Delta BV wil de bestaande zandwinningsplas Amerika in de gemeente Noordenveld met 30 hectare uitbreiden en daarbij circa 10 hectare inrichten als nieuwe natuur. Voordat de provincie besluit over de ontgrondingsvergunning en de gemeenteraad over het bestemmingsplan, zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport. Op advies van de Commissie is er aanvullend onderzoek gedaan naar de effecten op grondwaterstanden en de impact daarvan op natuur.

Het aangevulde rapport bevat nieuwe maatregelen om de effecten op het grondwater te verminderen. De effecten op het grondwater zijn berekend en er is beschreven wat dit voor de bestaande natuur betekent. Zo blijkt dat het om relatief beperkte effecten, en daarom is een goede monitoring van grondwater en vegetatie voldoende. Hou daarbij peilmaatregelen achter de hand, schrijft de Commissie in haar advies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio