14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Giften tot 1200 euro geen gevolgen voor uitkering in gemeente Noordenveld

Inwoners van de gemeente Noordenveld mogen vanaf 1 januari 2022 naast hun uitkering € 1200 per jaar aan giften ontvangen zonder dat dit gevolgen heeft voor hun uitkering. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat vorige week besloten en geeft daarmee gehoor aan een motie van de gemeenteraad hierover.

Vaak onduidelijk wat een gift is

Wethouder Alex Wekema: “Het is voor inwoners vaak niet duidelijk wat een gift precies is en wat daarbij wel en niet mag. Ik ben blij met de motie van de raad want die geeft die duidelijkheid wel. Een gift is alles wat je uit vrijgevigheid zonder voorwaarden ontvangt en waarvoor niets wordt terug verlangd. De wet zegt echter dat wanneer giften leiden tot structurele besparingen wij dit als gemeente moeten korten op de uitkering. Maar wat is structureel? Nu we met een drempelbedrag van € 1200 gaan werken wordt dit duidelijk.

Een inwoner die maandelijks een tas boodschappen krijgt ter waarde van € 50 en bijvoorbeeld éénmalig een bedrag van € 200 voor een wasmachinereparatie hoeft dit niet meer bij ons te melden.”

Giften boven het drempelbedrag moeten wel worden gemeld

Hierover gaan we met betrokkene in gesprek. Daarbij is het overigens niet zo dat dit dan automatisch tot een terugvordering leidt. Persoonlijke omstandigheden zoals bijvoorbeeld gezondheidsproblematiek of schulden kunnen aanleiding zijn om bepaalde giften toch toe te staan ook al komen ze boven het drempelbedrag uit.

Voedselbank en Kledingbank vrijgelaten

“Tot slot wil ik benadrukken dat wij het ontvangen van pakketten van bijvoorbeeld de Voedselbank en de Kledingbank sowieso vrij laten. De waarde van die pakketten telt dan ook niet mee in het bereiken van het drempelbedrag van € 1200 euro”, aldus Alex Wekema.

Niet langer wachten op landelijke wetgeving

Door de lange kabinetsformatie ligt er in de Tweede Kamer al geruime tijd een voorstel te wachten op behandeling waarin de vrijstelling van giften uniform en wettelijk wordt geregeld. Dit voorstel werd gedaan nadat er landelijke commotie ontstond toen een inwoonster van de gemeente Wijdemeren duizenden euro’s aan bijstand terug moest betalen omdat zij iedere maand een tas boodschappen van haar moeder had gekregen.

Inmiddels hebben een aantal gemeenten de landelijke wetgeving niet langer willen afwachten en in de geest van het voorgenomen wetsvoorstel alvast zelf regels ingevoerd voor het ontvangen van giften. Noordenveld volgt nu dit voorbeeld en heeft beleidsregels opgesteld waarin giften tot € 1200 per jaar worden vrijgelaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio