13.8 C
De Bilt

Interactieve expositie ‘Klimaat in je straat’

Assen – De nieuwe interactieve expositie ‘Klimaat in je straat’ in het Duurzaamheidscentrum Assen werd vrijdag 6 maart door wethouder Karin Dekker van de gemeente Assen geopend. Na de officiële opening bekeek ze samen met leerlingen van Kindcentrum De Marskramer uit de wijk Marsdijk hoe je je leefomgeving kunt vergroenen. Hiermee kun je je beter beschermen tegen de gevolgen van bijvoorbeeld droogte, hitte en zware regenval.

Ook draag je dan bij aan het behoud van biodiversiteit en een goede leefomgeving voor dieren en planten. Na de opening van de interactieve expositie werd het nieuwe buitenleslokaal de ‘Tuin van de Toekomst’ officieel in gebruik genomen.

Inspiratie

Het klimaat verandert. Het wordt warmer, het regent vaker en heftiger. Ook is de kans op periodes van hitte en droogte groter. De interactieve expositie ‘Klimaat in je straat’ laat zien wat inwoners daarvan in hun eigen straat merken en wat zij zelf kunnen doen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken, bijvoorbeeld door zelf minder tegels in de tuin te gebruiken en meer te vergroenen.

Dit is ook het doel van de landelijke operatie Steenbreek, waar de gemeente Assen aan meedoet. De expositie inspireert en adviseert. Hoe zorg je voor behoud van biodiversiteit en bescherm je je eigen leefomgeving tegen droogte, hitte en zware regenval?

Interactieve expo

De interactieve tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. Er zijn filmpjes te zien en experimenten en doe-opdrachten om uit te voeren. Over elk onderdeel van de tentoonstelling is uitleg aanwezig. Verder is er veel informatie over klimaatverandering en zijn er praktische folders over tuininrichting en het maken van een watervriendelijke tuin. De expositie geeft ook informatie over wat de gemeente Assen doet aan vergroening en maatregelen rondom water en klimaat.

De gemeente legt bijvoorbeeld op verschillende plekken wadi’s aan. Zo voorkom je wateroverlast en komt er minder vervuild water in de natuur terecht. Daarnaast planten we diervriendelijke beplanting in plantsoenen en houden we bij de herinrichting van straten rekening met het beperken van wateroverlast. De expositie is tot en met 30 september gratis te bezoeken.

Tuin van de Toekomst

Naast de nieuwe expositie opende de wethouder ook het nieuwe buitenleslokaal ‘de Tuin van de Toekomst’. In dit bijzondere buitenleslokaal leren basisschoolleerlingen uit Assen hoe belangrijk meer groen in je leefomgeving is voor je gezondheid, voor de luchtkwaliteit en hoe het meer dieren aantrekt. Meer groen zorgt er ook voor dat water beter de grond in kan zakken bij zware regenval. Het buitenleslokaal kwam tot stand in samenwerking met waterschap Hunze en Aa’s en de inzet van vele vrijwilligers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio