20 C
De Bilt

Into Nature naar De Onlanden met uitgebreid programma

Kunstpodium Into Nature heeft voor haar programma de komende jaren gekozen voor het natuurgebied De Onlanden in de kop van Drenthe. Het onderwerp ‘wederkerigheid’ staat centraal in het programma, dat niet alleen bestaat uit Into Nature’s bekende internationale tentoonstelling in het landschap, maar ook uit diverse andere projecten.  

De Onlanden

Artistiek leider Hilde de Bruijn is zeer enthousiast over de keuze voor De Onlanden: “De Onlanden is een jong moerasgebied in de kop van Drenthe dat als waterbuffer dient en een belangrijke schakel in de ecologische hoofdstructuur is geworden. Het moeras vormt van oudsher een bron van fascinatie voor veel mensen. Het wordt vaak gezien als gevaarlijk, ondoordringbaar en geheimzinnig. Het moeras heeft zo al vaak de verbeelding van kunstenaars, dichters en schrijvers aan het werk gezet. In sagen en mythen is het moeras de woonplaats van dwaallichtjes en moerasvrouwtjes, in veel culturen is het ook een plek voor geneeskrachtige planten en heilzame modderbaden.

Ingepolderd

Net als met De Onlanden het geval is geweest, wordt moeras vaak ingepolderd en ingenomen door de mens voor eigen gebruik. Tegenwoordig wordt het moeras, als complex ecosysteem, gezien als een uitstekend voorbeeld aan de hand waarvan we kunnen nadenken over andere wereldbeelden, (ecologische) systemen en relaties.

Omdat we in de toekomst alleen maar meer land aan het water zullen ‘teruggeven’, luidt de vraag hoe we ons opnieuw kunnen verhouden tot het moeras. In ons programma hebben we daarom gekozen voor het onderliggende thema ‘wederkerigheid’, graag willen we zo het gesprek over ons denken in termen van bruikbaarheid van het landschap en natuur centraal stellen.” 

Eerste project reeds gestart

In samenwerking met Stichting Kunst & Cultuur en het recent opgerichte initiatief van Drentse kunstenaars Kuunst.nu is er al een project in De Onlanden van start gegaan. Vijf Drentse kunstenaars doen hier artistiek onderzoek en nemen vanuit hun eigen specifieke interesses bepaalde aspecten van het gebied onder de loep. Onder de titel ‘Inhale – Exhale’ leidt dit eind 2024 tot een presentatie op een nader te bepalen locatie en een publicatie.

Vanaf dit najaar komen bovendien de eerste deelnemers aan de bekende buitententoonstelling al naar De Onlanden, om locaties nader te bekijken en vragen te stellen over het landschap. Deze vragen worden vertaald in publieksavonden. Hierin komen kunstenaars, experts en publiek samen om kennis uit te wisselen over het lokale landschap en om kennis te maken met elkaar. Ook is het de bedoeling dat Into Nature tussen 2024 en 2026 nog diverse andere projecten ontwikkelt in relatie tot De Onlanden, waaronder projecten met beginnende kunstenaars uit de noordelijke regio. 

Internationale buitententoonstelling

In de zomer en het najaar van 2026 viert de gemeente Noordenveld – waarin De Onlanden is gelegen- het culturele jaar in Drenthe en zet Into Nature deze gebeurtenis luister bij met haar internationale buitententoonstelling. In dit kader zullen meerdere speciaal voor de gelegenheid gemaakte kunstwerken te zien zijn op verschillende locaties in het gebied tussen Eelderwolde en Roderwolde. De Bruijn over de tentoonstelling: “Een belangrijke voorwaarde is dat de werken het landschap zelf straks niet overstemmen en in evenwicht zijn met de locatie.”

Into Nature is zeer verheugd over de reeds toegezegde steun en medewerking van de provincie Drenthe, natuurbeheerorganisaties, verschillende fondsen, de gemeenten Noordenveld en Groningen en diverse privépersonen. Daarnaast verwacht Into Nature deze zomer de uitslag van de aanvraag voor een belangrijke meerjarige subsidie van het landelijke Mondriaanfonds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio