20 C
De Bilt

Kinderen uit Zwartemeer in gesprek over hun dorp

Emmen – Hoe kunnen kinderen en jongeren in Emmen veilig, gelukkig, gezond en kansrijk opgroeien? Onder de noemer ‘Jong Emmen’ is de gemeente Emmen samen met kinderen en jongeren op zoek naar antwoorden op die vraag. Leerlingen van de basisscholen RKBS De Banier en OBS ’t Swarte Meer in Zwartemeer staan al in de startblokken om de gemeente daarbij te helpen. Dat bleek afgelopen vrijdag tijdens een bezoek van burgemeester Eric van Oosterhout en jeugdwethouder Robert Kleine aan de leerlingenraden van beide scholen.

Lange tijd werd op het gemeentehuis bedacht wat kinderen en jongeren nodig hebben, maar vanuit Jong Emmen gaat dat anders. Kinderen en jongeren kunnen heel goed zelf aangeven wat ze belangrijk vinden in hun dorp. Bovendien willen ze daar ook zelf graag een bijdrage aan leveren. Dat betekent dat ambtenaren, maar ook burgemeester en wethouders, actief naar kinderen en jongeren toe gaan om met hen te praten over hun leefomgeving. Wat is er al mooi en moet vooral behouden blijven? En wat mist er? Burgemeester Eric van Oosterhout en wethouder Robert Kleine werden vrijdag ontvangen door de leerlingenraden van beide scholen en gingen met hen in gesprek. In deze raden zitten kinderen uit de groepen 5 t/m 8.

Veel vragen

De kinderen hadden natuurlijk ook veel vragen aan de beide bestuurders. Zijn de burgemeester en de wethouder altijd zo netjes gekleed? En zijn ze eigenlijk weleens vrij? Maar ook hadden de raden, samen met de klassen die ze vertegenwoordigen, al goed nagedacht over wat ze de gemeente graag wilden mee geven over Zwartemeer. Er is bijvoorbeeld een leuk speelveldje, maar het gras wordt er niet vaak genoeg gemaaid waardoor het wel erg hoog staat. Kan dit vaker gemaaid worden zodat ze er beter kunnen spelen? En de leerlingen hebben een handtekeningenactie gehouden voor een fietscrossbaantje in Zwartemeer. Kan dit er ook komen? Verder hebben ze een spelcontainer met speelmaterialen, maar deze gaat maar één keer in de twee weken open. Mag deze meerdere dagen open? De kinderen denken dat hun ouders er dan misschien wel bij willen blijven om toezicht te houden. Dan hoeft niet iemand anders dat te doen.

Aan de slag

“We waren onder de indruk van de vragen en de suggesties van de leerlingen in Zwartemeer,” reageren de burgemeester en de wethouder. “Het was een goed gesprek. We merken dat kinderen heel serieus nadenken wat er in hun dorp gebeurt en hoe zaken nog beter kunnen. Daar gaan we zeker mee aan de slag. ” De kinderen gaan nu bedenken wat ze zelf al kunnen regelen. Omdat ze nu al een beetje als de ‘kinderraad’ van Zwartemeer functioneren, komen de leerlingen binnenkort op bezoek bij de burgemeester en de wethouder in het gemeentehuis. Dit bezoek staat gepland in mei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio