13.1 C
De Bilt

Klein Orkest komt met nieuw initiatief SUNDAY  BRASS

Wie van goede kopermuziek houdt moet zondagmiddag 13 november vrijhouden, want dan is het SUNDAY BRASS. Dit nieuwe initiatief, georganiseerd door Klein Orkest Rolde, zal bij succes een jaarlijks evenement gaan worden. De Nederlandse amateur blaasmuziek kent tal van harmonieën, fanfares en brassbands, maar een koper ensemble als Klein Orkest Rolde vind je niet zoveel. Het is een aparte “tak van sport” die in de jaren ‘70 van de vorige eeuw kwam overwaaien uit Engeland met het Philip Jones Brass Ensemble. Dit waren musici (de koperblazers) uit o.a. het London Symfonie Orchestra.

Klein Orkest zocht meer uitdaging

Zij zochten meer uitdaging en begonnen te arrangeren en componeren voor hun eigen ensemble, dat bestond uit 4 trompetten, 1 hoorn, 4 trombones en 1 bastuba, soms aangevuld met slagwerk. Toen die muziek op een gegeven moment te koop was, won het koperensemble ook in Nederland aan populariteit, echter, vaak voor een gelegenheid.  Momenteel timmeren de koperblazers van het Koninklijk Concert Gebouw Orkest (RCO Brass) op dezelfde manier aan de weg, ook met eigen arrangementen en composities, evenals London Brass en German Brass.

Omdat er in principe geen dirigent voor staat die netjes de maat en de inzetjes aangeeft, komt het voor de muzikanten aan op zelfstandigheid en samenspel, wat niet makkelijk is, maar dat is juist de uitdaging. Naast Klein Orkest Rolde (1995) zijn er slechts enkele niet professionele ensembles in Nederland die zich aan deze tak van sport wagen en dat is precies de reden van dit nieuwe initiatief. Tijdens SUNDAY BRASS gaat Klein Orkest de samenwerking aan met een collega koper ensemble in de vorm van een dubbelconcert.

Eerste gast is Friday Brass uit Assendelft (NH)

Dit in 2020 opgerichte ensemble bestaat net als Klein Orkest uit (semi) professionele- en goede amateurmuzikanten. Het heeft even geduurd voordat er optredens gegeven konden worden , maar op 25 maart jl. was het eindelijk zover voor de musici van Friday Brass, de corona maatregelen lieten het toe om  het eerste concert te geven, dat enthousiast werd ontvangen door het publiek in een volle kerk te Zaandam.  Daarna volgden reeds meerdere concerten in de regio, maar nog niet eerder werd buiten die grenzen opgetreden.

Friday Brass Zaandam
Friday Brass Zaandam (©)

Naast klassiekers van GF Händel en JS Bach staan werken van Scott Joplin en bewerkingen van traditionals op het programma met solisten uit eigen gelederen.

Klein Orkest duikt met haar programma even de filmwereld in met muziek van Ennio Morricone en gaat  via  BBC’s Last Night of the Proms naar Mexico en Zuid Amerika, waar de Samba gespeeld wordt in een solo voor twee trombones.  De muzikale rondreis eindigt rustig in Europa.

Nieuwsgierig geworden? Schroom dan niet en zorg dat je getuige bent van deze feestelijke muzikale middag.

Sunday Brass op zondag 13 november 2022

  • Jacobuskerk Rolde
  • Zaal open 14.30 uur
  • Aanvang 15.00 uur
  • Toegang gratis
  • Vrijwillige bijdrage mogelijk na afloop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio