20 C
De Bilt

Koopmansplein in Assen voor de zomervakantie gereed

Assen – Het nieuwe heringerichte Koopmansplein is voor de zomervakantie klaar. Dat is eerder dan verwacht. Toen duidelijk werd dat het TT-Festival dit jaar niet door zou gaan, hebben de gemeente Assen en aannemer Dusseldorp (en alle leveranciers) alles op alles gezet om de planning te versnellen. Met als doel dat inwoners en bezoekers aan de stad deze zomer al kunnen genieten van al  het nieuwe het plein te bieden heeft. Dat is gelukt.

Voorlopen op planning

De planning was eerst om de afwerking van het Koopmansplein (het aanbrengen van groen, plaatsing van het speeleiland en het meubilair) na het TT-Festival in het najaar te doen. Dat gebeurt nu voor de zomervakantie. De officiële opening van het plein staat voor dit najaar gepland. Wethouder Mirjam Pauwels is trots op het resultaat. “Ik ben er van overtuigd dat Assenaren en bezoekers aan de stad zich thuis zullen voelen op dit plein.

Het is met recht de nieuwe huiskamer van de stad. Prachtig om te zien hoe de ideeën die door Assenaren zijn aangedragen voor de herinrichting van het Koopmansplein terugkomen.  We hebben uitgekeken naar dit moment. Het is heel fijn dat het plein al voor de zomer in gebruik kan worden genomen.”

Plein als ‘nieuwe huiskamer’ Assen

Het nieuwe Koopmansplein heeft heel veel te bieden. Er is veel ruimte voor ontmoeting. Zo staan er verschillende typen bankjes, zelfs een bankje waar je aan kan schaken. Maar ook op de randen van de eilanden kan gezeten worden. Er is een mini podium met een stroomvoorziening en een speeleiland met een klimhunebed voor de kleine bezoekers. Daarnaast is er ruimte voor meer groen op het plein, dit geeft koelte in warme zomers  en meer biodiversiteit.

Een van de blikvangers wordt een  fontein op de plek waar de voormalige Singel overging in de Weiersloop. In de zomer biedt de fontein verkoeling en kan er volop gespeeld worden. Maar er kunnen straks ook projecties of korte animaties in de fontein worden getoond tijdens bijzondere momenten. Er blijft op het plein ruimte voor een groot podium of een ijsbaan.

Planning laatste werkzaamheden

De komende weken moeten nog een aantal werkzaamheden worden uitgevoerd. Begin juli is al het natuursteen gelegd. De komende weken worden stap voor stap de bankjes geplaatst net als de bewegwijzering en de laatste beplanting. De fontein is begin juli gereed en medio juli wordt gestart met de plaatsing van het speelhunebed. Dat is het enige dat in de zomervakantie geplaatst wordt. In het najaar wordt het plein officieel geopend. Uiteraard met leuke activiteiten voor de Assenaren. Want: zij hebben al vanaf het begin meegedacht en gestemd op de ontwerpen. Een plein van en voor de stad.

Achtergrond Koopmansplein

In het voorjaar 2018 werd er door de gemeente een grote campagne opgezet om ideeën te verzamelen: hoe moet het nieuwe Koopmansplein eruit zien? Alle inwoners konden ideeën inleveren. De opbrengst was: ruim 600 ideeën, 30 maquettes, tientallen cartoons en 100 ontwerpen. In juli werden alle ideeën samengevat in 18 puzzelstukken, verdeeld over 3 thema’s. In het voorjaar van 2019 hebben vier landschapsarchitecten een ontwerp gemaakt voor het plein.

In mei mochten alle Assenaren van 6 jaar en ouder hierop stemmen. Meer dan 10.000 stemmen werden uitgebracht. In juni werd het winnende ontwerp bekend gemaakt, het schetsontwerp ‘waar oud en nieuw elkaar ontmoeten’ van OKRA  werd met 40% van de stemmen door de Assenaren en Asser ondernemers als winnaar gekozen. Op 3 september 2020 ging de eerste schop de grond in. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio