20 C
De Bilt

Kunstwerk Discoid Form 1 verhuist naar Rolderrotonde

Assen – Het kunstwerk Discoid Form 1 van Lucien den Arend heeft vandaag een nieuwe plek gekregen op de pas aangelegde Rolderrotonde bij het Abel Tasmanplein. De gemeente Assen herplaatst het kunstwerk omdat het nog in zeer goede staat is en nog steeds een eigentijdse uitstraling heeft. Na een schoonmaakbeurt volgende week is het werk klaar voor een nieuwe levensfase.

Discoid Form 1

Discoid Form 1 (1970) heeft al op diverse plekken in de stad gestaan, meestal op een vierkante of rechthoekige sokkel. Rond 1980 stond het werk in de Oudestraat, nabij het huidige Forum. En tot enkele jaren geleden stond het bij het NS-station Assen. Voor deze nieuwe plek wordt de oude vierkante sokkel opnieuw gebruikt, maar nu verzonken in de bodem. Om de ronde ‘zachte’ vorm van Discoid Form 1 te versterken, wordt eromheen beplanting aangebracht in een ronde vorm.  De ronde vorm sluit ook mooi aan bij het cirkelvormige kunstwerk  ‘Bridging’ even verderop aan de rotonde Lonerstraat.

Discoid

Project beelden buiten

De gemeente Assen verwierf Discoid Form1 in 1970 bij het project Beelden Buiten, een initiatief van het toenmalige ministerie van CRM. Diverse steden in Nederland deden hieraan mee.  Discoid Form heeft meerdere uitwerkingen. In Zwijndrecht, maar ook in Finland, staat een Discoid Form. Deze sculpturen gaan uit van mathematische principes, maar met een ‘twist’, waardoor zij toch een organische uitstraling hebben. Lucien den Arend is een Nederlandse schilder, tekenaar en beeldhouwer. Hij werd geboren in Dordrecht in 1943, maar woont en werkt al tientallen jaren in Finland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio