15.7 C
De Bilt

Leeftijdsgrens kostendelersnorm naar 27 jaar

Door de leeftijdsgrens van de kostendelersnorm te wijzigen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli, kunnen jongeren uit bijstandsgezinnen in Assen voortaan langer thuis blijven wonen, zonder dat hun ouders te maken krijgen met een korting op hun uitkering. Dat is de strekking van een raadsvoorstel. In het bestuursakkoord “Dichtbij en Daadkrachtig” was deze maatregel, die vooruitloopt op nieuwe wetgeving, al aangekondigd.

Kostendelersnorm

Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken is gebleken dat sinds de invoering van de kostendelersnorm in 2015, jongeren uit bijstandsgezinnen vaker het huis uitgaan zodra ze 21 worden dan hun leeftijdsgenoten. Dat is namelijk de leeftijd waarop de huidige kostendelersnorm is vastgesteld. Ouders krijgen dan te maken met een lagere uitkering. De jongeren komen op hun beurt in een lastige positie, omdat ze zichzelf moeten redden. Dit kan, zeker met de huidige lastige woningmarkt, gemakkelijk leiden tot eigen financiële problemen.

In de Tweede Kamer ligt momenteel een wetsvoorstel om de leeftijdsgrens voor kostendelers te verhogen van 21 tot 27 jaar. Naar verwachting zal een meerderheid van de Kamerleden deze wetswijziging steunen. De bedoeling is dat dit per 1 januari 2023 wordt ingevoerd.

Praktijk leidt tot schrijnende situaties

Omdat de huidige kostendelersnorm in de praktijk kan leiden tot schrijnende situaties, wil het college niet op deze wetswijziging wachten. In navolging van gemeenten als Rotterdam, Eindhoven en Arnhem vraagt het college toestemming aan de raad om tijdelijk buitenwettelijk beleid te voeren.

Totdat de wetswijziging van kracht is, betaalt de gemeente Assen de kosten van het verruimen van de kostendelersnorm zelf. In het bestuursakkoord was daarvoor al een bedrag van € 168.000,- gereserveerd. Vooralsnog is dit bedrag afdoende.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad op 24 november een besluit zal nemen over dit voorstel, dat dan met terugwerkende kracht tot 1 juli 2022 zal worden uitgevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio