13.1 C
De Bilt

Lichtkunstwerk ‘Een spoor van Water’ in tunnel De Maten onthuld

In de nieuwe tunnel De Maten in Assen is vandaag, 2 december 2020,  het lichtkunstwerk ‘Een spoor van Water’ van kunstenaar Matthias Oostrik officieel onthuld. Dat gebeurde ‘coronaproof’,  met een film waarin het kunstwerk tot leven komt. De film is voor iedereen te zien via www.assen.nl.

500 lichtgevende stenen in Lichtkunstwerk


Het kunstwerk is verwerkt in het talud van de spoortunnel. Als er een trein langsrijdt worden 500 lichtgevende stenen geactiveerd in een vloeiende stroom van licht. “Met dit kunstwerk zetten we de kroon op tunnel De Maten en daarmee op het laatste onderdeel van het programma FlorijnAs.” aldus verkeerswethouder Harmke Vlieg. “We hebben gekozen voor een Lichtkunstwerk dat verbinding laat zien en dat ook verwijst naar de beken van het stroomdal van de Drentsche Aa. Daar ligt de ontstaansgeschiedenis van Assen.”

Wethouder Bob Bergsma van cultuur noemt het werk een mooie gebruikservaring. “Vanuit de auto, lopend of met de fiets… het werk levert steeds een mooi schouwspel op. Ook vanuit de trein is de lichtstroom te zien. Dit kunstwerk is een mooie afsluiting van de serie kunstwerken in de tunnels bij het nieuwe station.”

Verbinding
‘Een Spoor van Water’ is onderdeel van de serie kunstprojecten binnen de  FlorijnAs; het programma om de bereikbaarheid van de stad te vergroten. Binnen dit programma kreeg Assen onder andere een nieuw stationsgebied, een stadsboulevard, meerdere tunnels en een nieuwe vaarroute. De FlorijnAs vormt een verbindingsas die prominente plekken in Assen met elkaar verbindt. Matthias Oostrik maakte voor dit programma ook het lichtkunstwerk ‘De Assen van Assen’, in de Vredeveldsetunnel.  

Over Matthias Oostrik

Matthias Oostrik (www.oostrik.net) werkt op het snijvlak van digitale kunst, installatiekunst en film. Zijn werk raakt wetenschap, podiumkunsten en zelfs filosofie en psychologie. Hij werkt hiervoor onder andere samen met gerenommeerde neurowetenschappers, performance kunstenaars en met het aanwezige publiek, dat vaak een integraal onderdeel vormt van zijn werk.

Een ‘Spoor van Water’ is mede tot stand gekomen met bijdragen van het BPD Cultuurfonds en Mondriaan Fonds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio