14.9 C
De Bilt

Maand van de Geschiedenis in Drenthe: Van hunebed tot woonerf

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma’s: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Drenthe.

Reconstructie

Lijkt het jou spannend om verborgen verhalen over jouw familie te ontdekken? Of om een moordzaak uit het verleden te reconstrueren? Archivaris Jos Arends vertelt op 16 oktober over zijn eurekamomenten in het Drents Archief. Daarna leren medewerkers van het archief je tips & tricks hoe je handig in de archieven kunt zoeken en boeiende verhalen kunt ontdekken.
Assen, Drents Archief, 16 oktober

Woonerf

De pieper, de Dect-telefoon, Bluetooth: allemaal ‘Emmense’ uitvindingen. Maar wist je dat het woonerf ook in Emmen is ontstaan? Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in 1975 waren er bussen vol stedenbouwers en architecten die een kijkje kwamen nemen in de wijken in Emmen. Aan de hand van foto’s, documenten, tekeningen en video’s ontdek je deze bijzondere geschiedenis.
Emmen, Gemeentearchief Emmen, 1 t/m 31 oktober

High Tea

Ga terug naar 17 april 1956, de dag waarop koningin Juliana de oudste draaibare radiotelescoop ter wereld opende. Drink net als de koningin een high tea bij Nyengaerda, bekijk de historische film over de bouw van ‘s werelds oudste radiotelescoop en neem een kijkje bij het indrukwekkende rijksmonument.
Dwingelo, Nyengaerde, 24 oktober

Nederlands Kampioenschap

Heb jij altijd al eens Nederlands Kampioen willen worden, maar ben je niet zo sportief? Dit is je kans! Het OERmuseum organiseert ieder jaar het Nationaal Kampioenschap vuistbijl maken. Je hoeft geen kennis van vuursteen bewerken te hebben. Iedereen mag meedoen. Degene met de mooiste vuistbijl wordt geëerd als Nationaal Kampioen 2023!
Diever, OERmuseum, 28 oktober

Voorouders

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de onvrije Kolonie Veenhuizen werd opgericht door Johannes van den Bosch. Tijdens deze dag word je meegenomen in de geschiedenis van dit unieke dorp én jouw eigen familieroots. Het Drents Archief is tussen 12.00 en 16.30 uur aanwezig in het museum om samen met jou in het archief te duiken en jouw familiegeschiedenis te ontdekken.
Veenhuizen, Drents Archief en Nationaal Gevangenismuseum, 14 oktober

Oereka!

Niet Eureka, maar Oereka! Want in de prehistorie zijn een heleboel praktische vaardigheden ontwikkeld die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Van het bewerken van vuursteen tot het maken van textiel. Tijdens het OERweekend sta je oog in oog met deze ontdekkingen en leer je te (over)leven in de oertijd.
Borger, Hunebedcentrum, 21 en 22 oktober

OERwandeling

Tijdens een wandeling van ca. 2 uur krijg je uitleg over het ontstaan van het landschap en het leven van de oerbewoners rond de Havelterberg. Deze excursie tijdens de Maand van de Geschiedenis voert je onder meer over de adembenemend mooie Havelterberg, een aardkundig monument uit de een na laatste ijstijd, langs groepen grafheuvels en prachtige hunebedden.
Havelte, OERmuseum, 7 oktober

Maria Magdalena

Ze spreekt bij veel mensen tot de verbeelding, maar feitelijk is er maar weinig over Maria Magdalena bekend. In De Magdalenacodex schetsen Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg een nieuw beeld van haar: niet als zondares, maar als ‘de apostel boven de apostelen’. Tijdens deze avond vertellen de auteurs over hun boek en de mysterieuze Maria Magdalena.
Coevorden, Bibliotheek Coevorden, 19 oktober

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda. Selecteer op Drenthe voor het hele complete aanbod in deze provincie.

Over de organisatie van de Maand van de Geschiedenis

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #eureka

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio