11.5 C
De Bilt

Midden-Drentse bruggenbouwers bekend

Wout Stam en wijlen Jan Voortman zijn de eerste twee ‘bruggenbouwers’ van Midden-Drenthe die worden geportretteerd door de kunstenaars van het Drents Portret. Deze bruggenbouwers zijn voorgedragen door inwoners van Midden-Drenthe. Wethouder Dennis Bouwman maakte de namen op 12 mei bekend tijdens de kick off van het project Bruggenbouwers, dat is opgezet in het kader van het 25-jarig bestaan van de gemeente. Daarnaast werden de namen van bruggenbouwers bekend gemaakt die gezocht zijn door de kunstenaars van het Drents Portret.

Nicole van der Veen-Kerssies, kunstenaar bij Drents Portret, zag de bereidheid van inwoners om zich in te zetten voor de gemeenschap ook terug in het mee willen werken aan het project. ‘’De verhalen van de bruggenbouwers stromen naar ons toe en het is mooi om dat nu te gaan verbeelden in een portret.’’

Bruggenbouwers Midden-Drenthe

Door de inwoners zijn een aantal bruggenbouwers voorgedragen. Uiteindelijk heeft het Drents Portret gekozen voor twee personen die niet alleen bouwers zijn, maar ook echt bruggenbouwers. Wout Stam is er daar een van. In (Boven)Smilde is hij zeer actief voor diverse sociaal-culturele organisaties. Hij heeft zich ingezet voor initiatieven gericht op ontmoeting, verbinding en activering. Partijen weet hij samen te brengen en te stimuleren tot samenwerking. Daarnaast is gekozen voor wijlen Jan Voortman. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld ten tijde van de opvang van vluchtelingen in Oranje. In een beladen periode wist hij met geduld, compassie en humor verbindingen te leggen.

De kunstenaars van het Drents Portret zijn op een aantal thema’s ook zelf op zoek gegaan naar  bruggenbouwers. Zeven namen zijn bekend. Voor één thema is de definitieve keuze nog niet gemaakt.

  • Duurzaamheid, Peter Mendelts
  • Economie, Frank Schröer
  • Mobiliteit, Willy Venema
  • Jeugd, Inge Warringa
  • Meedoen, Peter Vereijken
  • Welzijn & Zorg, Mieke Sol
  • Wonen, Kees Kuik

Wethouder Dennis Bouwman: “Midden-Drenthe bestaat dit jaar 25 jaar. We zien dat bruggenbouwers in die 25 jaar heel belangrijk zijn geweest voor onze gemeente. En nog steeds zorgen bruggenbouwers voor mooie verbindingen in onze samenleving. Het Drents Portret is erin geslaagd bruggenbouwers te vinden. Ik vind het erg mooi dat door de portretten van deze bruggenbouwers van Midden-Drenthe hun verhaal kan voortleven en inspireren.”

Project bruggenbouwers

In het kader van het 25-jarig bestaan van de gemeente, is er de afgelopen maand via diverse kanalen een oproep gedaan om bruggenbouwers voor te dragen. De kunstenaars gaan in totaal tien Midden-Drentse bruggenbouwers portretteren. Met de portretten willen ze het verhaal van de bruggenbouwers vertellen. Nu de meeste namen bekend zijn, kan het portretteren en optekenen van de verhalen beginnen. Na de zomer worden de eerste portretten getoond. Eind van het jaar volgt een expositie met alle verhalen van de bruggenbouwers in het gemeentehuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio